Сватби

Танева: 82 млн. лв. са загубите в земеделието от руското ембарго

82 милиона лева са загубите за българското земеделие от руското ембарго, каза в интервю за БНР земеделският министър Десислава Танева.

44 в млечния сектор, останалите в плодове и зеленчуци – 22, останалите в сектора на месата и преработката. За тази една година от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които щяхме да имаме, ако не беше това руско ембарго, е на стойност не повече от 10 милиона евро.

Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат. На 7 септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа и ние се надяваме, че искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите, заяви Танева. Тя коментира и протестите на земеделците от петък.

Според нея вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабандата на гориво. На практика става въпрос за т.нар. ведомствени бензиностанции, които в по-голямата си част са бензиностанции, които са изградени по времето на т.нар. ТКЗС-та, когато се обработваше земеделската земя под тази форма.

След това тези ведомствени бензиностанции станаха обекти, с които земеделските производители зареждаха машинния си парк за дейностите си и техният режим не е приравнен, като изисквания и условия, на които отговарят на т.нар. търговски бензиностанции. Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата.

Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор е секторът, които провокира контрабандата, поясни земеделският министър. Може би е трябвало да има едно разграничение по отношение на обемите на вкопаните цистерни на т.нар. ведомствени бензиностанции.

До края на август трябва да влезе в сила това изравняване на режима на контрол от страна на държавата, на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво, каза още Десислава Танева.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com