Сватби

Такситата пак остават без надзор, но с патент

Контролът върху шофьорите на таксита, който трябваше да се засили с поправки в Закона за автомобилните превози, се премахва с внесени в последния момент промени в преходните разпоредби на Закона за местните данъци и такси. Текстът беше гласуван вчера за първо четене от бюджетната комисия.

Вносители са депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова, шеф на комисията, Станислав Иванов и Атанас Ташков, пише “Труд”.

Само преди месец съпартийците им Иван Вълков и Цветомир Михов предложиха и се прие таксиметровите шофьори да са на трудови договори към превозваческите фирми, за да има контрол и да се плащат осигуровки. Поправките бяха приети в края на октомври и влизат в сила на 20 ноември. В момента повечето шофьори имат само договори за лизинг с големите фирми, на практика не са техни служители и компаниите не носят отговорност за тях. „Дали сме абсолютна свобода как фирмите да организират дейността си, не е задължително шофьорите да са на трудови договори“, обясни Стоянова.

Нейното предложение беше прието от комисията без дискусия по същество с 8 гласа „за“ и 7 „против“. Не стана ясно и защо законопроектът влезе „по спешност“ в дневния ред на НС още тази седмица. Според запознати бързането е заради влизането в сила на стария текст след 10 дни и недоволство от бранша. От транспортното министерство казаха, че новата поправка не е съгласувана с тях. Шефът на ресорната комисия Гроздан Караджов (Реформаторски блок) заяви пред изданието, че не е съгласен с отмяна на текстовете от Закона за автомобилните превози. Той е поставил казуса пред коалиционния съвет на управляващите снощи.

След заседанието стана ясно, че Караджов ще предложи новата промяна да отпадне. Така решението ще зависи от гласуванията в пленарна зала и поведението на ГЕРБ. Според източници Стоянова е обяснила пред съвета, че държи повече на основното предложение в законопроекта – въвеждане на нов данък върху такситата.

Бюджетната комисия прие идеята й да отпадне задължението таксиметровите фирми или шофьори да плащат данък върху печалбата или подоходен, но да плащат вид патентен данък на кола. Размерът ще бъде между 500 и 1000 лв. годишно и ще зависи от общината.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com