Connect with us

Стара Загора

С юбилеен, 50-ти брой, младите журналисти на ЦПЛР посрещат коледните празници

Published

on

Те са симпатични и добре възпитани. Държат се уверено и говорят много вдъхновено. Те са ученици от различни училища, но имат еднакъв широк мироглед, не се задоволяват с малко и непрекъснато експериментират . Възпитаници са на различни училища, но имат една обща идея– да пребродят трудните пътеки на журналистиката, казва тяхната ръководителка Розалина Карамалакова.

През октомври 2013 година започна работата клуб “Млад журналист”към Център за подкрепа на личностното развитие. В началото бяхме малко, но много амбицирани и още на втория месец издадохме първия си брой. И така, до днес, всеки месец страниците на нашето издание информира за интересния живот на старозагорските младежи, достигайки своя 50-ти  брой. С времето редакцията ни се разрасна, в нея бяха десетки млади хора, много от които поеха по пътя на журналистиката и следват в СУ “Климент Охридски” и дори в Германия. Наш възпитаник стана тазогишният носител на Годишната стипендия на факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Климент Охридски” за студентски постижения в радио и телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков . Други, макар и да изучават други професии, запазиха журналистическата искра завинаги в себе си.

Под острото перо на нашите репортери попаднаха десетки известни личности на България, които с радост отвориха страниците на своя живот за нас и за нашите читатели. А ние, като истински журналисти, не ни спряха дъждът, снегът и жегата и бяхме да стотици интересни места.

През 2015 година успяхме да реализираме, експириментирайки, една своя мечта – да направим “телевизионно предаване” Въпреки, че зрителската аудитория ни гледа от сцената, а не от екрана, ние, като истински теливизионери, направихме един новинарски блок– с новини, включване на наш кореспондент, прогноза за времето и гост в студиото. А темата беше по случай деня на Европа – “Европа преди парите” и показахме как една наглед суха информация може да бъде поднесена забавно и да плени.

И 2016 година ни донесе изненада – получихме покана да посетим факултета по журналистика в СУ “Климент Охридски”. Бяхме радушно приети от декана на факултета доцент Ефремов, който ни потопи в медийното право.

Направихме интересни обмени с други клубове; гостувахме на клуб “Журналист” от град Бургас, а в най- жежките дни на 2017 година при нас дойдоха приятелите ни от Шумен.

Вестник „Свободна зона” е носител на специална награда на Община Разград от Националния ученически журналистически конкурс “Григор Попов” 2018г; двукратен носител на първа награда от Националния ученически журналистически конкурс “Григор Попов”-2016,2017г. Награда на Рио, Разград .

Второ място от Националния журналистически конкурс “Стоян Михайловски”, Русе-2015 година

Екипът на в-к „Свободна зона„ благодари на всички, които подкрепяха през годините журналистическата работа на младежите!

 

Continue Reading

Стара Загора

Два сигнала за паднали дървета в община Стара Загора

Published

on

До 14 часа са подадени само два сигнала на горещия телефон на общината за паднали дървета, вследствие на силния вятър. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора от Пламен Тодоров, началник отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“.

Един от сигналите е за дърво, паднало на пътя за Нова Загора, край разклона за село Горно Ботево. Другият сигнал е в рамките на града в района на „Загорка“, на ул. „Хан Аспарух“, екип от общинското дружество „Озеленяване и комунални дейности“ бързо са премахнали падналото дърво и движението в района е възстановено.

Пламен Тодоров уточни, че община Стара Загора е готова за зимния сезон. Общо 22 комбинирани машини за снегопочистване и разпръскване на материали и 9 специализирани машини за снегопочистване, както и друга техника, ще се грижат за зимната поддръжка в Община Стара Загора, съобщи още Пламен Тодоров. 

Уличната пътна мрежа на територията на град Стара Загора е с дължина 236 км, а на четвъртокласната 242 км. Извършен е преглед на специализираната техника за зимна поддръжка на пътищата в града и извън него. Ще бъдат извършвани и периодични контролни прегледи. Осигурени необходимите количества пясък, сол за технически цели и химически продукти за обработка на пътните платна при снеговалежи и заледявания, каза още Тодоров. 

Continue Reading

Стара Загора

От утре в библиотека “Родина” ще се влиза само със зелен сертификат

Published

on

От 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. посещението на библиотека „Родина” Стара Загора и филиалите ѝ ще става само със зелен сертификат. Промяната в режима на влизане е във връзка със заповед РД-01-973/ 26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки.

Изискването за сертификат не се прилагат по отношение на лица до 18 годишна възраст.

За всички читатели, които не отговарят на условията, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването се предоставят следните  възможности:

а) да върнат заетите библиотечни документи в организираните фронт офиси във фоайетата на централната библиотека и филиалите;
б) да заемат библиотечни документи чрез подаване на онлайн поръчки на e-mail lib@rodina-bg.orgили на телефоните на съответния отдел/филиал;

в) да използват специализираните онлайн услуги: Попитай библиотекаря (виртуална справочна служба); Електронна доставка на документи (сканиране и електронна доставка на статии от списания и части от книги/сборници) и Предоставяне на писмена библиографска информация от сайта на библиотеката – на адресhttps://www.rodina-bg.org/elektronni-uslugi-za-chitateli

За допуснатите потребители в библиотеката и филиалите ѝ остават изискванията за носене на защитна маска, използването на ръкавици за еднократна употреба и спазването на дистанция.

Continue Reading

Стара Загора

Започна Майсторският клас на Веселина Кацарова с певци от 7 страни

Published

on

На 29 ноември, точно в 11.00 часа, директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов откри третия Международен майсторски клас на оперната прима Веселина Кацарова. След предварителен подбор по документи и предоставени аудио и видео записи от над 30 кандидати от цял свят, Маестрата избра 10 активни участници, с които да работи в продължение на 10 дни. В Майсторския клас на Веселина Кацарова участват млади оперни певци от България, Испания, Русия, Украйна, Азербайджан, Румъния и Япония. След като се срещна с талантливите си избраници, Веселина Кацарова направи прослушване, за да ги чуе на живо. Маестрата отдели време и на изявилите желание да присъстват като слушатели с уговорката, че ще им обърне специално внимание по време на курса.

Веднага след прослушването започна работата на младите специализанти с Веселина Кацарова и корепетиторката на Старозагорската опера Светлана Денева. На прослушването присъства и младият диригент Виктор Крумов, който ще дирижира гала концерта на участниците в Майсторския клас на Веселина Кацарова.

Всички одобрени млади оперни певци, които успяха да дойдат в Стара Загора в усложнената от пандемията от COVID-19 международна обстановка, заявиха своята непоколебимост и желание да се докоснат до майсторството на своята респектираща с постиженията си световно призната Маестра. По време на прослушването Веселина Кацарова непринудено изразяваше и споделяше своята радост от богатата палитра от красиви гласове, които този път има в своя Майсторски клас.

От 29 ноември до 9 декември заниманията по вокална техника и интерпретация се провеждат в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” по график. На 9 декември е репетицията с оркестъра на Старозагорската опера, а на 10 декември ще се състои заключителния концерт „Гласове от бъдещето”, на който участниците в курса ще получат и своите дипломи и ще бъде закрито официално 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

На добър час!

По време на провеждането на Майсторския вокален курс ще бъдат спазени всички задължителни противоепидемични мерки.
Всички участници в курса притежават „зелен сертификат”. Осигурено е и безплатно тестване от Старозагорската опера.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com