Connect with us

Стара Загора

С урок по родолюбие старозагорско училище чества 180-та си годишнина

Published

on

С грандиозен спектакъл на античния форум „Августа Траяна“, учениците от Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора отбелязаха 180 години от създаването на школото.

В деня на първоначалните учители Кирил и Методий, на търсещата церемония в двора на училището бивши и настоящи учители, и ученици поднесоха венец на Паметника на учителите ветерани. След това оттам потегли шестието, което завърши в Античния форум „Августа Траяна“. Точно в 18.00 часа започва и празничният спектакъл по повод годишнината.

IMG_6063

„Благодаря на всички участници в спектакъла, поради което, че дадоха старт на новия живот на новото време в Стара Загора. 180 години от създаването на първото световно училище, един от първоначалниците на което е Шесто основно училище „Свети Никола“. Това не е задължено, нека всички да знаят какво са сътворили предложения. В това училище са се учили едни от най-достойните люде в България.

IMG_6000
IMG_5985

С този спектакъл учениците показаха как трябва да уважаваме историята, да ценим културата и да надграждаме. Това беше урок по родолюбие“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Тя благодари на родителите, които  са подкрепяли училището, както и на преподавателите дали своята дан за развитието на образованието.

Сотирова връчи и поздравителен адрес от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров . В него се казва: „През годините училището се е утвърдило като твърдина на знанието и духовността. То е храм на науката и мъдростта. С привлекателна сила посреща нови и нови възпитаници.

Уважаеми учители, пожелавам Ви,  училището да остане авторитетно средище на знание, новаторство и духовност.

Благодаря Ви, че всеки ден продължавате благородната мисия да възпитавате и образовате децата на Стара Загора!“.

Иванка Сотирова връчи на директорката Дарина Гайдарова почетен плакет на Община Стара Загора, който се дава  за заслугите на училището, за всичко, което е дало досега и ще продължава да инвестира в историята на образованието .

На тържествения спектакъл присъстваха още: Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, общински съветници, представители на граждански организации, бивши и настоящи учители и ученици, много родители и граждани.

Историческите данни на съчетанието, че през 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско световно училище. За да се поместите в сградата на килийното училище към църква „Свети Никола” и да приемете нейното име. През 1850 г. била построена специална сграда за нужди на училището. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като вода в града, тази тенденция продължава и до днес. В него са учили Апостолът на свободата – Васил Левски, героите от Старозагорското въстание – братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учител и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г.

Стара Загора

Съществуването на Берое под въпрос

Published

on

“Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба”. Така отговори днес пред журналисти министърът на енергетиката Андрей Живков на въпрос какво ще се случи с Берое, чийто собственик е ТЕЦ “Марица Изток 2”.

“Не знам какво става, аз съм от ЦСКА. Тепърва предстоят разговори. Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба. Годишно за Берое се дават между 5 и 6 милиона лева. Дружеството трябва да реши дали да продаде клуба. Като министерство не можем да продаваме нищо”, каза Живков.

Continue Reading

Стара Загора

Четвъртокласници засадиха 150 цветя в центъра на Стара Загора

Published

on

от Второ ОУ „П.Р.Славейков“ се включиха днес в акция по зацветяване в центъра на Стара Загора. В пространството пред Универсалния магазин малчуганите служители общо 150 многогодишни растения, подходящи за сянка – хойхера, хоста и хемерокалис, както и почвопокривни – глехома и дихондра. Инициатива е на Община Стара Загора, съвместно със Съюза на архитекти в България- дружество Стара Загора. 

 „Днешната акция е продължение на творческите срещи, които организираме съвместно със Съюза на архитектите в България- дружество Стара Загора. Идеята е дадем възможност на най-малките да се включат в направата на града ни още по-красив. По този начин да им покажем, че трябва да се грижим за средата около нас и да пазят направеното, което е за всички“, каза по време на засаждането главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Тя допълни, че се предвижда кампанията да стане ежегодна, което да допринесе за това Стара Загора да стане още по-красива и зелена.
Преди започване на дейностите учениците бяха запознати с технологията на процеса по засаждане на растенията. Четвъртокласниците с ентусиазъм се впуснаха в задачата и  показаха завидни знания за цветята и тяхното отглеждане. 

Председателят на САБ-дружество Стара Загора арх. Велимир Георгиев допълни, че целта е да се възпита отношението на децата към градската среда и към създаването и опазването ѝ.

Грижата за новонасажденията, осигурени от САБ- дружество Стара Загора, и тяхната поддръжка ще бъде на  звено „Озеленяване и комунални дейности“ към местната администрация.

Continue Reading

Стара Загора

Две години затвор за мъж, блудствал с малолетно момиче в старозагорско село

Published

on

Районен съд – Стара Загора осъди 43-годишния А. М. на „лишаване от свобода“ в размер на две години при първоначален „общ“ режим. От наказанието ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебният състав постанови присъда, с която призна А. М. за виновен в това, че на 10 януари тази година в село, находящо се в община Стара Загора, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, по отношение на 13-годишно
момиче, като деянието е извършено чрез използване положение на надзор.

Подсъдимият живеел на съпружески начала с майката на малолетната пострадала. На 10.02.2021 г. той бил в къщата само с момичето, където извършил блудствените действия, заснемайки ги с мобилния си телефон. А. М. увещавал момичето да не казва на майка си за случилото се, за да не я изпрати в дом за деца. На следващия ден детето споделило за преживяното, след което бил подаден сигнал в полицията.

Наказателното производство срещу подсъдимия премина по реда Глава XXVII от НПК – съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок преди Окръжен съд – Стара Загора.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com