Сватби

Съдът оправда Масларова, държавата плаща 25 бона за делата

Бившият социален министър в правителството на тройната коалиция Емилия Масларова бе оправдана от Софийския градски съд след проточило се 5 г. дело.

Тя и още петима бяха обвинени, че са присвоили над 11 млн. лв. при ремонта на социалния дом в Стара Загора през 2007 и 2009 г.

Според прокуратурата Масларова заедно с управителя на фирма “Стара Загора 2007” Венцислав Драганов и четирима техни помагачи присвоили 11 млн. лв. от отпуснати 19 млн. лв. за ремонт.

Съдия Димитрина Ангелова обяви за невинни и останалите подсъдими – бившия заместник на Масларова – Димитър Димитров, главния секретар на ведомството тогава Иван Пенев, бизнесмена Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов. Мерките им за неотклонение бяха променени от гаранции в подписки.

Разноските по делото – над 25 хил. лв., дадени за експертизи, остават за сметка на държавата.

“По това дело съм направил всичко по силите ми, за да разкрия истината Убеден съм, че присъдата ще бъде отменена на втора инстанция”, обяви прокурорът Калин Софиянски. Според него не било възможно да няма престъпление, след като и експертите казали, че ремонтът струвал 9 млн. лв., а държавата дала 19 млн. лв. Прокурорът щял да протестира присъдата. Софиянски добави, че очаквал подсъдимите да бъдат оправдани за присвояване, но можело да да бъдат осъдени за по-леки престъпления заради липсващите пари.

“Съдът се произнася по обвинителния акт и не само, че няма задължение, но му е забранено да търси престъпление, ако за него няма повдигнато обвинение”, отговори адвокат Ина Лулчева, която защитава Масларова. Според нея делото се гледало задълбочено. “Да се обвинява един министър, че фирмата, която е изпълнявала поръчката, купила плочки за 15 лв., а можела да ги купи за 5 лв., е несериозно”, смята тя.

Делото срещу Масларова бе внесено в съда през ноември 2010 г.

Още в началото основен свидетел се отказа от показанията си, че пренасял пачки от Драганов към Масларова, пътувайки с автобус.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com