Съветите на лекаря Как да си помогнем и да се избавим от депресия?

Освен традиционната медицина много хора прибягват и към други методи на изцеление. Един от тях е с помощта на китайската медицина. Ето какво сподели за нашите читатели  доц. д-р Николай Димитров дм, член на Българското дружество по Традиционна китайска медицина, университетски преподавател.

 За пациенти, които не са започнали да пият лекарства има шанс да им се помогне с китайска медицина чрез  акупунктура, масажи и билки.  Могат да се правят комбинации с  акупунктура.  Има такива рецепти, които са не само за депресии, но и за неврози, за нервно вегетативни дистонии и се постига много добър ефект. Включително има и билкови комбинации, с доказан ефект. Доц. Д-р Димитров  подчерта, че много важен момент е да не е започнало пиенето на лекарства, защото тези методи тогава не действат. Той съветва, хора на ранен стадии, които не желаят да стигат до лекарствена терапия да се обърнат към Център за китайска и източна медицина Via Vite, Стара Загора. „При нас могат да се приложат специални масажи т. нар. марма масажи, които практикува моят колега. Лично  аз предлагам акупунктура и билкови комбинации“, каза доц. д-р Димитров дм. Освен чайове има и капсули от билки индийски и китайски. Такива са комбинациите между гъби Рейши, билките Брахми, Ашваганда и др., може и български билки като комбинации. Трябва да има обаче комплексен подход и затова съветваме пациентите да правят повече упражнения и  двигателна активност, допълва лекарят.

Когато ни налегнат тъжни и тягостни мисли, чувстваме липса на енергия, затваряне в себе си, липса на желание да се прави каквото и да е било, това са признаците на депресията. Тогава се  постарайте  да се разхождате на слънце, да спортувате или както казва лекарят всичко започващо със С,  т.е. серотонина или т.нар. „хормон на щастието” да бъде повдигнат. Има  препарати предлагани по аптеките, съдържащи серотонин или негови предшественици, но те могат да се ползват в много начален стадии. Ако обаче депресията напредне и човек е вземал лекарства в продължение на месеци и години не може да се оправи с билки. Шансът е да се хванат нещата в началото.

Доц. д-р Димитров  сподели още, че при депресивно състояние може да се премине към по-лек разтоварващ режим на хранене, например до четири дни само на плодове и чайове. При по-тежки случаи той препоръчва да се удължи срока на 15-20 дни, но не в зимния сезон, защото организмът може да отслабне и лесно да бъде ударен от вирусни инфекции. Тези по-продължителни разтоварващи режими е добре да се правят пролет – есен. Тогава обикновено е пикът на депресиите. През зимния сезон той съветва 1-2 дни седмично разтоварващи режими на плодове и чайове или пък 4 дни в месеца, но не повече.

Център по китайска и източна медицина Via Vite предлага множество терапии, като:

  китайска диагностика
 тибетски вибрационен масаж
 рейки
 билкотерапия
 аурикулотерапия
 акупунктура (иглотерапия)
 електроакупунктура
 вендузотерапия
 ароматерапия
 медомасаж
 китайски традиционен масаж
 китайска лечебна гимнастика
 тай дзи цюан
 юмейхотерапия
 антицелулитен масаж
 масаж на гръб
 масаж на глава или крайници
 китайски масаж на стъпалата
 гуа шъ
 моксотерапия   Адрес:
гр. Стара Загора,
Гладстон 41
E-Mail:
info@viavite.info

За Китайска медицина и акупунктура:
0886 334 559
(Доц. д-р Н. Димитров)

За масаж и рейки:
0888 234 538
(К. Атанасов)

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com