Стара Загора

Строят първите пасивни сгради в Старозагорска област

Иновативна строителна технология на нискоенергийни и пасивни сгради навлиза на българския пазар. Тя е съобразена с последните европейски изисквания в бранша. За да редуцира потреблението на енергия и вредните емисии на въглероден диоксид във въздуха, Европейският съюз въвежда директива, която задължава от 2020 година да се издават разрешителни за строеж само за нискоенергийни и пасивни сгради, с близко до нулата потребление на енергия.

Компания от Стара Загора, единствена в страната, внедрява новата система на строителство, в унисон с последните евростандарти, съобщи нейният управител Димитър Гайдаров.

Това е масивно, монолитно, стоманобетонно строителство. Не става дума за сглобяеми сгради или дървени къщи“, поясни Гайдаров.

Този вид съвременно строителство е пет пъти по – бързо от традиционното. А последващите разходи за енергия са значително по- ниски, до 10 пъти, сочи световният опит. Минималният експлоатационен срок на сградите е 150 години.Технологията е разработена и сертифицирана в Германия.

По тази нова технология са построени двореца на краля на Мароко, както и повече от 19 000 други сгради в цял свят, включително 10 000 къщи в Германия, Холандия, Франция, Англия, Полша, скандинавските страни.

Архитекти и предприемачи вече проявяват интерес. Строителството на първите пасивни сгради в Старозагорска област и други региони на страната започва в средата на годината. 

Радио Стара Загора

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com