Connect with us

Стара Загора

Старозагорци се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

Published

on

Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски, за да сведат глава в знак на почит пред  делото на Апостола по повод 148-години от обесването на най-свидния син на България.

По-рано Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха панихида в памет на Йеродякон Игнатий в Митрополитския храм „Св. Димитър”. „Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив. Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие. Много гиганти са лягали в пръстта и са ставали на пръст. Бесилото на Апостола със страшна сила проби пръстта и бликналият на това място извор никога не ще пресекне… И днес апостолът продължава да ни шепне, да ни заклина за прости наглед неща, да ни освобождава и отново заробва в мисълта… Отдавна думите са изсъхнали, пръстта е опръхнала отдавна, а ние и днес в деня на неговата памет чуваме гласа му и виждаме неговите следи, които окръглят нашия взор и продължават в небето над България. И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Апостолът виси в нас със страшна сила!“, каза в словото си митрополит Киприан.

В 11 часа пред паметника на Левски се събраха представители на местната и държавната власт, на сдружения и организации, както и много граждани. Заради въведените противоепидемични мерки нямаше организиран общоградски ритуал.

Да почетат паметта на Апостола тук дойдоха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител Гергана Микова и заместниците  й Красимир Червилов и Димитър Драчев, общински съветници, общественици, граждани.

 Под звуците на националния химн, изпълнен от военния оркестър на Втора механизирана бригада, бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада,  Министерство на отбраната, Областния управител, Старозагорска митрополия, Тракийски университет, Средно училище  „Васил Левски”, от   патриотични, обществени и политически организации, много граждани.

Със специална програма от 16 до 19 февруари учениците от СУ „Васил Левски“ отбелязват   паметната дата. Днес те ще се включат в рецитал „Да се знае и да се помни”,  пред барелефа на Левски,  поставен на сградата на училището. В памет на Васил Иванов Кунчев ще се проведе състезание „Лъвски скок“ между учениците от I – VII клас , ще има и видеорецитал на  двойки от родител и дете, учител и ученик под името „Пазители на българската памет“. Четвъртокласници ще раздават свитъци с образа на Апостола и негови мисли на гражданите на град Стара Загора. От клуб „Приятели на книгата“ към училището организират „Час по вдъхновение“ – за Апостола с любов.

В паметния ден детският отдел на библиотека “Родина” ще гостува виртуално на клубовете “Приятели на книгата” в ІХ ОУ “Веселин Ханчев” с филм, презентация и викторина за Васил Левски. В рубриката “Слово за Апостола” – деца ще четат стихове и разкази за Левски.

Mузеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посещения  до 19 февруари 2021 г. с работно време: от 10.00 до 12.30 ч. и от 13.00 до 18.00 ч.

Стара Загора

Старозагорки отбелязват 8 март с поход

Published

on

Осмомартен бърз поход, организиран от Туристическо дружество “Сърнена гора” и Община Стара Загора и тази година ще се проведе. .

Събитието е в понеделник, Деня на жената. Инициатива е за пета поредна година. Освен пешеходен маршрут, програмата включва и се представя на празника с пикник. Сборният пункт е в 9 часа на езерото „Загорка“, като участниците ще се изпратят в посока изток, към Телевизионната кула.

Continue Reading

Стара Загора

Над 300 книги получи в дарителска акция библиотека „Родина“ в Стара Загора

Published

on

Над 300 книги получи в дарителска акция библиотека „Родина“ в Стара Загора, съобщи за Радио Стара Загора Красимира Лекова от културната институция. Това е четвъртото издание на инициативата, организирана в чест на Международния ден на книгодаряването – 14 февруари от  Издателска къща КИБЕА. Акцията продължи до края на февруари и бе под мотото „Дари книга, подари любов“. Старозагорската библиотека беше един от бенефициентите, допълни Красимира Лекова. 

Тази година зад инициативата застана и Асоциация „Българска книга“ – организацията на книгоиздателите, книготърговците и литературните агенти у нас. Около 250 от книгите бяха събрани в София, а останалите – в Стара Загора. Сред дарените книги има ценна научна и художествена литература за деца и възрастни, каза още Красимира Лекова

Библиотеката е партньор на издателство през годините в рамките на традиционния априлски маратон „Четяща Стара Загора”, припомни още Красимира Лекова. Тази година той отново ще се проведе и с него ще бъде представен двоен юбилей – в издателска къща КИБЕА и в библиотека „Родина“.

Continue Reading

Стара Загора

Месопустна задушница е! Спазват се три строги правила, а от днес е забранено да…

Published

on

На 6 март 2021 г. е Голямата задушница и всеки християнин може да се моли за душите на починалите близки. Тази задушница е  Месопустна и от този ден има забрана за използване на месо и месни продукти.

Нека да видим заедно какво може и трябва да се направи на този ден, за да отбележим правилно покойните. И кои неща са под най-строгата забрана и кои не са.

Първо, не се плашете да посетите Божия храм вечерта преди събота. Вечерта, на 5 март, в почти всички православни църкви ще се проведе панихида. На тази панихида се носят продукти, които след това ще бъдат раздадени на тези, които трябва да помнят починалите.

Съществува поверието, че жени, които са имали аборти или мъртви деца в задушница трябва да донесат в църквата ябълки в паметта на започват деца. Трябва да има толкова ябълки, когато има мъртви или артирани деца.

Разбира се, необходимо е да се представи бележка за възпоменанието на починалите роднини и приятели в храма.

На второ място, в събота, 6 март, можете да посетите гробището и да се по​​молите на гробовете на починалите близки.
Посещението на гробището обаче не се счита за задължително. Най-важното е да се молите за починалите. Така ще направите нещо важно за душата на починалия човек.

Ако по време на живота си човека не е бил много добър или ако сте били в конфликт с починалия, тогава трябва да се молите с двойно по-голяма сила и смирение.

Трето, на този ден е прието да почетем всички мъртви роднини и приятели на семейна вечеря. Те трябва да се спомнят само с доброто!

На 6 март (събота) ще отбележим Голяма задушница. В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите, като тази година първата задушница се пада на 6 март, ден преди Месни заговезни.

Втората задушница, наричана черешова, ще е на 19 юни 2021 г., събота.

Третата и последна задушница за годината е Архангеловата, която наричат още мъжка. Тя е преди Архангеловден – 6 ноември 2021 г. На нея почитаме всички четници, революционери, войници, офицери и военни лекари, участвали във въстанията и във войните, заедно с жените четници и милосърдни сестри.

Какво се прави на задушница?

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Ако сте започнали близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подава храна, като казва „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.

Блиц

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com