Connect with us

Стара Загора

Старозагорци подариха модерен кувьоз на неонатологията в Стара Загора

Published

on

Отделението по неонатология в Стара Загора получи днес модерен кувьоз по случай Бабинден. Това бе подарък от всички граждани на Стара Загора. Започнах тази кампания преди 2 години, като общински съветник с името – „Голямото сърце на Стара Загора“. Идеята на кампанията е старозагорци да събират капачки и с парите от капачките да бъде закупен кувьоз и друга необходима апаратура за неонатологията в Стара Загора.

May be an image of 3 души и стоящи хора

В града бяха разположени 2 големи сърца и бяха отворени 2 пункта, в които всеки може да остави своите събрани капачки. Капанията продължи толкова дълго, защото част от старозагорци не разбраха, че има друга кампания за събиране на капачки, която не дарява нищо за Стара Загора и на няколко пъти занесоха своите капачки там. В старозагорската кампания, която организирах, се включиха много институции, училища, детски градини, болници, фирми и хиляди граждани. Бяха събрани близо 20 тона капачки. При дарението доцент Мумджиев сподели, че с това дарение вече имат достатъчно кувьози и отсега нататък, ако ще има други дарения, би било добре да са в друга апаратура.

May be an image of 2 души

Кампанията продължава с пълна сила, като за Св. Валентин ще бъде монтирано още едно сърце и с парите от събраните капачки ще бъде закупена друга необходима апаратура. Кампанията е прекрасно събитие за града, тъй като с парите от рециклирането на отпадъчна пластмаса се закупува модерна апаратура.За това ще помоля гражданите на Стара Загора да предават своите капачки в нашата кампания, а не да ги предават на други кампании, където не остава нищо за града ни.

Благодарности на всички, които се включиха и направиха възможно това дарение и да отбележа по-големите участници в нашата кампания “Голямото сърце на Стара Загора”❤:- 2а клас, 2б клас и 2г клас от СОУ „Иван Вазов“ (вече са 4а и 4б) с класни ръководители Маргарита Цекова и Денка Пейчева, както и група „ Мечо Пух”;- VI СOУ „Свети Никола“ с директор Дарина Гайдарова;- Детска градина „Бреза“ с директор Виолета Сидерова;- начално училище „Кольо Ганчев“ – 2а клас и техните класни ръководители, Даниела Янева и Донка Добрева, както и директор Галина Петкова;- ОУ „Кирил Христов“ и класен ръководител Анна Христова;- болница „Тракия Парк“;- в лицето на клинична лаборатория и отделение по педиатрия в болницата;- ДГ „Звездица“ и техния директор ;- ДГ „Светулка“ с директор Диляна Караиванова;- СУ „Васил Левски“ 2б клас и 3г клас /вече са 4г и 5г клас/ и тяхната ръководителка г-ца Елена Димитрова;- Катедра по педиатрия от УМБАЛ „Проф. д-р. Стоян Киркович;- НУ „Зара“ с преподавател Мария Павлова, заедно с 3 клас с преподавател Нели Жекова;- ДГ „Мир“ с директор Петя Копанова;По инициатива на д-р Теньо Тенев своя принос за закупуването на кувьоза даде и Община Раднево.Част от сумата за кувьоза е осигурена от “Домейн Менада” и тяхното ежегодно събитие “Благотворителен гроздобер”.

От четири години служителите и партньори на компанията се събират в последната събота на месец септември и берат грозде благотворително. “Домейн Менада”, със сътрудничеството на нейния собственик – френското дружество Marie Brizard Wine and Spirits, удвоява сумата за набраното грозде и подпомага предварително избрани социални каузи, свързани със Старозагорския регион. Досега те са подпомагали Дневния център за деца и младежи с увреждания, Дома за медико-социални грижи за деца, деца, нуждаещи се от специализирано лечение в страна и чужбина и за първи път УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ заедно с благотворителната кампания „Голямото Сърце на Стара Загора“.

Стара Загора

Старозагорки отбелязват 8 март с поход

Published

on

Осмомартен бърз поход, организиран от Туристическо дружество “Сърнена гора” и Община Стара Загора и тази година ще се проведе. .

Събитието е в понеделник, Деня на жената. Инициатива е за пета поредна година. Освен пешеходен маршрут, програмата включва и се представя на празника с пикник. Сборният пункт е в 9 часа на езерото „Загорка“, като участниците ще се изпратят в посока изток, към Телевизионната кула.

Continue Reading

Стара Загора

Над 300 книги получи в дарителска акция библиотека „Родина“ в Стара Загора

Published

on

Над 300 книги получи в дарителска акция библиотека „Родина“ в Стара Загора, съобщи за Радио Стара Загора Красимира Лекова от културната институция. Това е четвъртото издание на инициативата, организирана в чест на Международния ден на книгодаряването – 14 февруари от  Издателска къща КИБЕА. Акцията продължи до края на февруари и бе под мотото „Дари книга, подари любов“. Старозагорската библиотека беше един от бенефициентите, допълни Красимира Лекова. 

Тази година зад инициативата застана и Асоциация „Българска книга“ – организацията на книгоиздателите, книготърговците и литературните агенти у нас. Около 250 от книгите бяха събрани в София, а останалите – в Стара Загора. Сред дарените книги има ценна научна и художествена литература за деца и възрастни, каза още Красимира Лекова

Библиотеката е партньор на издателство през годините в рамките на традиционния априлски маратон „Четяща Стара Загора”, припомни още Красимира Лекова. Тази година той отново ще се проведе и с него ще бъде представен двоен юбилей – в издателска къща КИБЕА и в библиотека „Родина“.

Continue Reading

Стара Загора

Месопустна задушница е! Спазват се три строги правила, а от днес е забранено да…

Published

on

На 6 март 2021 г. е Голямата задушница и всеки християнин може да се моли за душите на починалите близки. Тази задушница е  Месопустна и от този ден има забрана за използване на месо и месни продукти.

Нека да видим заедно какво може и трябва да се направи на този ден, за да отбележим правилно покойните. И кои неща са под най-строгата забрана и кои не са.

Първо, не се плашете да посетите Божия храм вечерта преди събота. Вечерта, на 5 март, в почти всички православни църкви ще се проведе панихида. На тази панихида се носят продукти, които след това ще бъдат раздадени на тези, които трябва да помнят починалите.

Съществува поверието, че жени, които са имали аборти или мъртви деца в задушница трябва да донесат в църквата ябълки в паметта на започват деца. Трябва да има толкова ябълки, когато има мъртви или артирани деца.

Разбира се, необходимо е да се представи бележка за възпоменанието на починалите роднини и приятели в храма.

На второ място, в събота, 6 март, можете да посетите гробището и да се по​​молите на гробовете на починалите близки.
Посещението на гробището обаче не се счита за задължително. Най-важното е да се молите за починалите. Така ще направите нещо важно за душата на починалия човек.

Ако по време на живота си човека не е бил много добър или ако сте били в конфликт с починалия, тогава трябва да се молите с двойно по-голяма сила и смирение.

Трето, на този ден е прието да почетем всички мъртви роднини и приятели на семейна вечеря. Те трябва да се спомнят само с доброто!

На 6 март (събота) ще отбележим Голяма задушница. В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите, като тази година първата задушница се пада на 6 март, ден преди Месни заговезни.

Втората задушница, наричана черешова, ще е на 19 юни 2021 г., събота.

Третата и последна задушница за годината е Архангеловата, която наричат още мъжка. Тя е преди Архангеловден – 6 ноември 2021 г. На нея почитаме всички четници, революционери, войници, офицери и военни лекари, участвали във въстанията и във войните, заедно с жените четници и милосърдни сестри.

Какво се прави на задушница?

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Ако сте започнали близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подава храна, като казва „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.

Блиц

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com