Connect with us

Стара Загора

Старозагорски ученици с награди от Румъния

Published

on

Възпитаници на старозагорското СУ „Иван Вазов“ се представиха отлично на международна среща в Румъния. Ученици от 8,9 и 11 клас участваха международна среща по проект “Еразъм +”-“How to feel maths”, която се проведе в началото на април в  румънския град Клуж-Напока.

Заедно с представители от Румъния, Турция и Полша учениците се включиха в разнообразни дейности по математика. Господин Господинов от 8 а клас, профил „Софтуерни и хардуерни науки“,  зае първо място в математическо състезание „Kahoot”, а Галина Цвяткова от същия клас зае второ място за създаване на математическа викторина в платформата на „Kahoot”, информира директорът на училището Динко Цвятков. „Това е втората международна среща по проекта – първата се състоя в гр. Тарсус, Турция. Там нашата ученичка Ивана Денева спечели състезанието за създаване на лого по проекта „How to feel maths”“, уточни директорът. Предстои трета среща, която ще се състои в полския град  Брезко, Полша, през септември 2019 г. Учениците се подготвят усилено за нея, като в подготовката се включва активно и Динко Цвятков. Заедно програмират и изследват звезди и спирали със софтуера за блоково програмиране „Scratch”, „Comenius Logo”, правят математическите си проучвания, със софтуера за динамична математика“Geogebra”. В основата на проекта са заложени развитието на дигиталната и математическа компетентност на учениците. Поставените математически проблеми пред учениците способстват за развитието на тяхната креативност и логическото си мислене и ги карат да откриват математиката като наука в заобикалящия ги свят.

Ученици от СУ “Иван Вазов”  и СУ “Васил Левски” пък участваха в отбелязването на 140-години от създаването на българска конституция. Събитието бе организирано от Бургаския свободен университет и протече под ръководството на проф. Мария Нейкова – декан на Юридическия факултет към Бургаския свободен университет. Наградени бяха отличените участници в конкурса за юридическо есе, посветен на годишнината. Учениците участваха и в специално подготвен юридически процес.

Continue Reading

Стара Загора

Обновяват визията на кръговите кръстовища на бул. “Славянски” в Стара Загора

Published

on

С изцяло нова аранжировка са двата тревни острова на кръговите кръстовища, намиращи се на бул.“Славянски“ в Стара Загора.

В момента екипите на звено „Озеленяване и комунални дейности“ работят по изграждането на формата на цветя от двете страни на пътното платно. За създаването на красивите форми са използвани комбинации от храстовидна растителност и цветен дървесен мулч.

Общинските служители са засадили храсти от видовете Берберис, Нана и Евонимус, както и кълбовидни туи. Новата аранжировка е по проект на ландшафтен архитект Мария Грънчарова.

DJI_0023
DJI_0021
IMG_2898
DJI_0029
IMG_2882


#

Continue Reading

Стара Загора

Над 420 милиона лева приходи отчитат строителните предприятия в областта

Published

on

421,1 млн. лв . или с 3,4% повече в рамките на 2018 г.,  приходите от дейността на строителните предприятия в Старозагорско.
 
Данните са  за 2019 година, отчитат от ТСБ-Югоизток .
 
Приходите от  ново строителство и подобрения с  размер на  348,4 милиона. лв ., като при жилищните сгради е увеличено увеличение с 5,1%, а при нежилищни сгради намаление с 12,5% спрямо предходната година.
 
За  поддържане и текущ ремонт  на жилищни и нежилищни сгради приходите са  72,7 милиона. лв , като направление 2018 г. нараства с 67.0%. Относителният дял на приходите за поддържане и текущ ремонт на жилищни сгради е 18,8%, а на нежилищни сгради – 81,2%.
 
От статистиката отчитат, че през през 2019 г. приходите от строително строителство  в рамките на 255,7 милиона  . лв ., или с 8.1% повече спрямо предходната година. Относителният дял на приходите от строителството на жилищни сгради е 38,3%, а от строителството на нежилищни сгради – 61,7% от общите приходи от строителното строителство.
 
В област Стара Загора  приходите от гражданско строителство / строителни съоръжения и конструкции  намаляват с 3,3% спрямо 2018 г. до 165.4 млн. лева. Относителният дял на гражданското строителство е 39,3% от общите приходи на строителните предприятия.

Continue Reading

Стара Загора

Жена блъсна пресичаща пешеходка в Стара Загора

Published

on

На 02.03.2021 г., около 10:30 ч., в гр. Стара Загора, по ул. “Димитър Наумов”, се е движил л.а “Дачия”, управляван от 33-годишна жена. На кръстовището с ул. “Св. княз Борис I” същата не е пропуснала и е блъснала пресичащата платното за движение 70-годишна пешеходка. В следствие на удара пешеходката е получила фрактура на дясната подбедрица. Настанена е за лечение в УМБАЛ – Стара Загора, без опасност за живота.

Водачката е тествана за употреба на алкохол с техническо средство, като пробата е отрицателна. Образувано е досъдебно производство.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com