Connect with us

Стара Загора

Старозагорски ученици станаха „студенти” по химия и физика

Published

on

Уникални часове по химия и физика проведоха в старозагорското Пето основно училище „Митьо Станев“. На гости на учениците от 6. и 7. клас бяха лектори от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“: доц. д-р Гинка Екснер, Физико-технологичен факултет, катедра „Физика“; главен експерт Георги Иванов, дългогодишен демонстратор към Физико-технологичен факултет и гл. ас. д-р Йордан Стремски, Химичен факултет.

„Демонстрациите пред учениците бяха поднесени и обяснени в своята пълнота, полезност и с лекота на езика, така че да бъдат разбрани. Гостите подходиха към учениците ни като към бъдещи студенти и не веднъж ги нарекоха „бъдещи колеги“”, сподели директорът на училището Димитринка Йовчева.

В часа по химия  бяха направени цели 10 опита. Седмокласниците се учиха как да  си приготвят лимонада и оранжада, как се прави химическа дъга, доказване на витамин C, трислойни химически коктейли, как се пали огън без кибрит, гори ли Магнезий (Mg), Вулканът на Böttger, Физика и Химия = Светлина, паста за зъби „Слонфреш“, сух лед.

В света на физиката“  участниците потънаха дълбоко в зоните на електричеството, механиката и оптиката.

Поканата към гостите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ бе отправена от  преподавателката  по химия и физика – Мария Личева. Идеята й хрумнала по време на пандемията, когато са пропуснати много важни опити по предметите поради дистанционното обучение.

Активно участие на ученици в демонстрации показва, че у тях има много скрит потенциал, който тепърва ще се преобразува и ще намери своето място, както в образованието, така и в кариерния им път.

Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com