Connect with us

Стара Загора

Старозагорски ученици се срещнаха със своя патрон проф. Минко Балкански

Published

on

Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора се срещнаха днес с патрона на своето училище.

Живеещият във Франция 93-годишен физик има голям принос за развитието на българското образование и подпомагане на учебната система с компютри чрез много благотворителни компании в продължение на десетки години. Той е почетен гражданин на Стара Загора, избран е за Доктор хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет, НБУ и Тракийския университет. Завършил е Сорбоната, където едва 28-годишен става професор, а впоследствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“. След десетилетия емиграция проф. Минко Балкански се завръща в България и създава в родното си село Оряховица фондация на името на баща си „Миню Балкански“, както и Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели. Носител е на най-големия български орден „Стара планина“.

В залата на школото дойдоха 52 ученици, които се обучават в две паралелки по специалности от професията „Приложно програмиране“ и „Системно програмиране“. „Спомням си как изглеждахте на 15 септември миналата година и се радвам, че сега имате възможност да видите на живо човека, чието име носи гимназията. Създаването на училището бе голямо предизвикателство за града и страната, беше голям проблем да стигнем до това решение. В основата на всички провокации бяха провежданите обучения с Любомир Любенов, който успява да поддържа изграждане на отношение към математиката. С решение на кмета идеята да се работи с подрастващите прерасна в идея да се създаде това училище. Хубаво е, че получихме финансиране и все още с плахи стъпки вървим към създаването и приема. Досега имаме две паралелки, тази година сме заложили също две, чакаме в новото училище да се създадат условията, за да можем да привличаме и да предлагаме различни форми на обучение“, обясни Иванка Сотирова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности. Тя припомни, че идеята да се именува новото образователна структура на името на проф. Балкански е на Съвета на мъдреците към училището.

„Трябваше да извървим тази дълга сага, защото за нас е много важно училището с идейния замисъл за създаването му, има необходимост от име, което да го представлява. Учениците не са информирани какво означава това име в международен мащаб и научните среди. Вие всички трябва да бъдете горди, че ще учите в това училище. Това име да ви води като пътеводна звезда и да стигнете до такива висини да имате една частица световно признание в науката“, пожела Сотирова. Тя благодари и на Комисията по образование в Общински съвет за подкрепата.

„Аз не разбирам какво точно става, но зная, че е нещо необикновено. Щастлив съм да бъда с Вас както обикновено се срещам с ученици и се радвам да говорим, очаквам въпроси и ще отговоря с най-голямо удоволствие“ – каза проф. Балкански.

IMG_8503 (1)

Учениците му задаваха въпроси, свързани с пътя му към познанието, с положителните страни на обучението в чужбина и у нас, с възможностите на човека за постоянно самоусъвършенстване.

IMG_8527 (2)

От името на Фондация „Миню Балкански“ бяха връчени девет стипендии за участници в конкурса за есе по книгите на проф. Балкански „Устрем и воля“ и „В защита на алтруизма“.

Общинският съветник Ваня Михайлова, която посвети юбилея си на новото училище и събра средства за подпомагането му, подари книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, с която постави основата на библиотеката в школото. Колегата й Петър Желязков днес връчи награда на Иван Канев – ученик, показал най-добър успех и прославил училището.

IMG_8578
Continue Reading

Стара Загора

Съвети за безопасност при използването на електрически тротинетки

Published

on

Съвети за безопасност при използване на електрически тротинетки – https://youtu.be/IRj3mNjOn5o

Continue Reading

Стара Загора

Спряна е процедурата за придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия АГ-комплекс

Published

on

Спряна е процедурата за възмездно придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс. Това обяви по време на днешното заседание на Общинския съвет в Стара Загора кметът Живко Тодоров. 

Тя бе стартирана с решение на местния парламент от края на май миналата година, което предвиждаше Община Стара Загора да поиска собствеността върху сградата, намираща се на ул. „Ген. Столетов“ 117  като в замяна предостави на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ собствеността на общинските терени, върху които са построени основният  корпус на здравното заведение и допълнителните здания към нея, както и да бъдат приспаднати изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

На 18 юни миналата година Съветът на директорите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ прие предложението на Общински съвет и Община Стара Загора. В началото на тази година пък лично кметът Живко Тодоров разговаря с бившия вече здравен министър Костадин Ангелов и се ангажира да доведе до край процедурата по придобиване на собствеността на комплекса. След идването на служебното правителство обаче тя е била прекратена, обяви градоначалникът по време на днешната дискусия за разсрочване на задълженията на болницата към Община Стара Загора. 

Общата сума, която здравното завеждане води до Общината е над 1,9 милиона лева. Желанието за ръководството му трябва да бъде разсрочено на български език под номер 6 в дневния ред на всекидневното заседание на Общинския съвет и да предизвика сериозна дискусия в залата. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Георги Гьоков, БСП: Решенията на служебното правителство за “Марица Изток” са неадекватни

Published

on

„Националният план за възстановяване и устойчивост е изготвен под ръководството на бившите управляващи от ГЕРБ, които виждаха в него възможност да го превърнат просто в план за усвояване на средства – над 12 милиарда евро за България. Основният проблем в съдържанието на българския план е, че не е ясно какви проблеми решава и как ги решава. Този проблем остава и след промените залегнали във версията на Плана на служебното правителство.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Георги Гьоков от трибуната в Народното събрание, като допълни: „Наясно сме, че служебното правителство не може да извади напълно нов план с изцяло променена философия.“

„Оценяваме опита за нови решения в компонент „Ниско въглеродна индустрия“, все пак тук има повишаване на финансирането с около 1 млрд. лева. Без да коментирам всичко останало не намирам за адекватни решенията касаещи комплекса „Марица Изток”, каза още социалистът.

За Георги Гьоков средствата, до които България ще има достъп чрез Плана, са шанс и възможност за българското общество и икономика. „Разглеждам ги като уникален шанс Стара Загора и региона в рамките на десетина години да рестартира икономиката си и да я постави на друга основа, независима от развитието на комплекса „Марица Изток”. Но не виждам как със заложеното в плана ще се случи това“, коментира той.

По думите му заедно с екзотичните идеи за рязък преход към водород и биогаз, новото е схема за подпомагане на пускането в експлоатации на парогазова централа в Маришкия басейн: „Предвидена е открита процедура за предоставяне на инвестиционна подкрепа (до 500 млн. лева), за строителство и пускане в експлоатация на парогазови мощности с капацитет до 1GW“, обясни социалистът.

В тази връзка Георги Гьоков зададе следните въпроси към заместник министър-председателя Атанас Пеканов:

1.Наистина ли смятате, че Планът съдържа адекватни решения и гаранции за бъдещето на регион Стара Загора и комплекса „Марица Изток“?

2.Откъде ще идва природният газ в количества, необходими за функционирането на парогазова централа с мощност 1GW и осигурено ли е изграждането на газовата връзка за това количество природен газ?

3.Наясно ли сте, че заложеното в Плана ликвидира две държавни и две частни дружества и в един момент между 7 и 10 хил. работещи в Комплекса ще останат без алтернатива за заетост? Какво предвиждате за тези хора?

4.При условие, че ТЕЦ-2 е обект, елемент от националната сигурност и е в забранителния списък за приватизация, как ще се осъществява частното партньорство? Подготвя ли се ТЕЦ “Марица Изток-2”  за приватизация?

5.За да излязат от експлоатация трите рудника, каквато е алтернативата след прилагане на заложеното в Плана, са нужни огромни средства, в рамките на 3-4 милиарда,  откъде ще дойдат тези средства и предвидени ли са те?

6. Защото в Плана не са включени напреднали технологии, които са доста добри от гледна точка на ефективността, независима от енергийните доставки и са добри за околната среда. Една от тези технологии е разработена в минно -геоложки университет “Св. Иван Рилски” – изграждане на система за въвеждане и съхранение на въглерод (УСВ) в земни недра, която също така да бъде използвана за получаване от мините, така и работещите места в ТЕЦ. По-важно-страната ще запази енергията си със сигурност и независимост, а цената върху това ще остане предвидима за дълъг период. Не случайно комплексът вече работи с университетите по предпроектно проучване, което да покаже доколко всички продукти и е изпълнено. На мен лично ми е трудно да се преценява – по света всичко повече няма толкова големи функционални инсталации от такъв тип.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com