Connect with us

Стара Загора

Старозагорският областен управител: Нямам правни основания да не подпиша за кариерата в „Кереч Търла“

Published

on

Нямам правни основания да откажа да подпиша заповедта за разрешение за изработване на Специализиран ПУП за кариера за добив на подземни богатства в землищата на старозагорските села Братя Кунчеви, Оряховица и николаевското село Едрево.

Така областният управител Иван Чолаков коментира пред DarikNews.bg въпроса с кариерата в местността „Кереч Търла“ в Старозагорско.

Законът трябва да се спазва, въпреки че разбирам притесненията на жителите в  засегнатия район, обясни още Чолаков, като по думите му, нито един кмет на засегнатите общини или села не се е свързал с него заради подписаната заповед.

Отговорността е за тези, които са дали концесията-Министерството на енергетиката и бившия министър Теменужка Петкова“, категоричен е областният управител на Стара Загора.

Чолаков увери, че във времето на изготвянето на Специализирания ПУП ще се направи преценка за неговото приемане. Ще бъде свикано заседание на Областния експертен съвет по устройство на територията, където ще присъстват представители на заинтересуваните централни и териториални администрации, а при необходимост и специализирани контролни органи.

Те, заедно ще вземат решение за това дали планът да бъде одобрен.

Проблемът ще бъде поставен отново и пред Министерството на енергетиката като целта ще бъде да се търси възможност за преразглеждане основателността на концесията.

По закон, разрешение за изработване на ПУП за изграждане на обекти разположени на територията на повече от една община, се дава със заповед на областния управител, в едномесечен срок, припомни Чолаков и обясни:

„Заповедта беше издадена, като беше спазен срокът. Фирмата е изрядна в своята документация, получила е всички необходими разрешения до този момент. Няма аргументи, с които да й бъде отказано изработването на плана.

Неиздаването на заповедта би представлявало мълчалив отказ от моя страна и съответно би дало основание на фирмата-концесионер веднага да образува дело срещу Областна администрация.

Смятам, че това дело е предварително обречено за Областна администрация и би довело до сериозни разходи от страна на държавата“.

Заявлението на пловдивската фирма „АС-СТОУНС“ ООД с искане за разрешаване за изработване на СПУП е постъпило в Областна администрация на 26 май тази година.

На 16 юни старозагорският областен управител Иван Чолаков е изпратил писмо до Министерството на енергетиката да бъде предоставен концесионният договор за сведение или становището на Министерството относно добива на полезни изкопаеми в този район.

В отговора от Министерството се посочва, че в решението на Министерски съвет и в Концесионния договор са предвидени условия за  осъществяване на дейностите по концесията, а именно концесионерът да упражнява правата, произтичащи от предоставената концесия, само върху предоставената концесионна площ след приключване на процедури за промяна на предназначението на земята и да осъществява дейност върху концесионната площ въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план. Разработването на находището може да се извършва поетапно, съгласно съгласувания от министъра на енергетиката цялостен работен проект за добив и първична обработка на подземни богатства от находището.

За да може фирмата да стартира реалният добив на подземни богатства, е необходимо изработването на Специализиран подробен устройствен план, с който се изменя предназначението на земята, върху която ще се извършва добивът.

В момента тя е горска територия, частна държавна собственост.

Ето и предисторията:

Със свое решение от септември 2015 г. Министерският съвет предоставя концесия за добив на подземни богатства от находища, разположени в землището на селата Едрево, община Николаево, Братя Кунчеви и Оряховица, община Стара Загора,  на дружеството „АС-СТОУНС“ ООД, гр. Пловдив.

Физически лица обжалват решението, но по-късно оттеглят жалбата си и на 31 май 2017 г. Върховният административен съд прекратява делото. Това дава основание на фирмата-концесионер да продължи процедурата по концесията. 

На 18 април 2018 г. между МС, представляван от министъра на енергетиката, и пловдивското дружество е сключен Договор за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства – варовици и доломити за срок от 25 години. Този договор е вписан в националния публичен Регистър на концесии за добив на подземни богатства.

Съществува и Решение по ОВОС, което е влязло в сила през 2014 г.

През 2018 година, жителите на 11 старозагорски села блокираха Подбалканския път София-Бургас и протестираха срещу изграждането на кариера за варовик в местността „Кереч Търла“. Те  настояха за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отчетено и тяхното мнение.  Хората се опасяваха от екологична катастрофа в региона, а тогавашният областен управител Гергана Микова отказа да подпише заповедта.

Срещу заповедта за изработване на Специализиран ПУП се обяви кметът Живко Тодоров, който припомни, че позицията на община Стара Загора против концесията за добив, е непроменена през годините.

Областният управител Иван Чолаков да отмени заповедта си, поискаха в становище от областната структура на БСП, а ЗНС пък настояха за оставката на областния управител Иван Чолаков и всички лица, довели до издаване на заповедта за разрешение изработването на Специализиран ПУП.

Continue Reading

Стара Загора

Близо 5400 старозагорци ще почерпят на Димитровден

Published

on

2 540-ма са старозагорците, носещи името Димитър. На Димитровден ще почерпят и 869 господа с кратката му форма Митко, а с Митьо/Митю – 154, Митка-77, Митра – 38 и Мита- 14.  Общо имениците са 5378.

Дамите с име Димитрина са 276,Димка- 230, Димитринка – 274, Димитрана –2 и Димитричка- 12. На 26 октомври името си празнуват още 455 старозагорци с името Димо, както и 146, носещи името Димчо. Имениците- Драгомир пък са 160, Драгомира – 17, Драган -28 и Драгана- 8. Набиращото популярност име Димана, носят 56 представителки на нежния пол,а  Диман -21 мъже. Само един старозагорец носи звучното Драголюб. Това показва справката изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачи те, техниците, инженери те и металурзите. Според нapoднитe вяpвaния oт Димитpoвдeн зaпoчвa зимaтa. Преданията  представят Св. Димитър като брат близнак на Св. Георги, а поговорката гласи:  „Гeopги нocи лятo, Димитъp – зимa“.

Continue Reading

Стара Загора

Лека катастрофа между коли на възлово кръстовище в Стара Загора

Published

on

На 23.10.2021 г. около 15:50 ч., в гр. Стара Загора, в близост до обръщалото за тролейбуси, на кръстовището с ул. “Загорка”, е настъпил пътен инцидент между л.а.”Форд”, управляван от 71-годишен мъж и л.а.”Пежо”, управляван от 47-годишна жена.

По първоначална информация от удара са нанесени щети и по двете коли. Пострадала е водачката на Пежото, която е обслужена амбулаторно и освободена, без опасност за живота, с разкъсване на връзка на подбедрица и натъртване. Водачите са проверени за употреба на алкохол, резултатът е отрицателен. В сектор “Пътна полиция” е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Continue Reading

Стара Загора

Близо 50 точки влизат в дневния ред на октомврийското заседание на Общински съвет Стара Загора

Published

on

Близо 50 предложения съдържа дневният ред  на октомврийското заседание на Общински съвет Стара Загора, което ще се проведе дистанционно на 28 октомври от 9,00 часа. Електронното гласуване ще се осъществява  чрез платформата “e Vote”, която е сертифицирана и легитимира вота на съветниците, а разискванията и дебатите по отделните точки ще бъдат извършвани чрез приложението „Zoom“, обясни председателят на местния парламент Мария Динева. Тя допълни, че онлайн заседанието се налага във връзка със заповед РД-01-856/ 19.10.2021г. на Министъра на здравеопазването на РБългария.

По време на двадесет и осмото заседание на местния парламент ще бъдат обсъдени и гласувани  вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета и промяна в разчета за финансиране на капиталовите разходи за 2021 година на община Стара Загора. Старейшините ще разгледат и актуализираната бюджетна прогноза за местните дейности на Община Стара  Загора за периода 2022 – 2024 година.

В четвъртък старейшините ще гласуват План за действие за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на агломерация Стара Загора . Целта му е предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на базата на Стратегическата шумова карта е управление, ограничаване и намаляване на шумовото натоварване в околната среда чрез прилагане на мерки и акустично планиране в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период. Тези мерки трябва да се базират на случаите, при които превишаването на стойностите на даден показател за шум може да предизвика вредно въздействие върху здравето на хората, както и за запазване стойностите на показателите за шума в околната среда в районите, в които стойностите не са превишени.

По предложение на група общински съветници ще бъде разгледана и възможността за създаване на специална сметка “Общински жилищен фонд“.Постъпилите финансови средства в  в нея от продажбата на общински жилища да бъдат разходвани основно за изграждане и/или закупуване на нови такива, както и за основен и/или текущ ремонт на наличния общинския жилищен фонд.Ще бъде приет годишен обобщен доклад за резултатите от дейността на общинските търговски дружества за 2020г. Основните финансови показатели показват, че осем от дружествата са завършили годината на загуба, а три- на печалба. Общинските съветници ще гласуват за определяне на представител на Община Стара Загора в Асоциация по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ – Стара Загора, във връзка с провеждане на извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията, което ще се проведе на 12.11.2021г.

Старейшините ще гласуват възможността за продажба чрез тръжна процедура на имот с УПИ I690 в кв. 18, с. Старозагорски бани.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com