Connect with us

Стара Загора

Старозагорската опера предлага емоционална балетна вечер на 16 ноември

Published

on

На 16 ноември, вторник, от 19 часа в Държавна опера – Стара Загора заповядайте на второто представяне на балетния триптих от съвременни творби „Балет без граници“. Премиерните спектакли на триптиха бяха през месец юли на сцената на Античен форум „Августа Траяна“.

В една вечер ще видите авторските спектакли на трима успели по света български хореографи – Христиан Бакалов, Калоян Бояджиев и Владимир Ангелов. Обединяващото заглавие „Балет без граници” включва в себе си идеята от една страна за изкуството балет без географски бариери, а от друга – за творческата свобода в съвременния танц извън ограниченията на конкретни техники, жанрове и стилове.

ОДА
Хореография, сценография, костюми, осветление Христиан Бакалов
Музика: „Есенна елегия“ на Панчо Владигеров, „Vide cor meum“ на Патрик Касиди, „Болеро“ на Морис Равел, „Bleu Booknotes“ на Макс Рихтер

PICTURE PERFECT/СЪВЪРШЕНА КАРТИНА
хореография Калоян Бояджиев (Норвегия)
Творбата, която ще представи Калоян Бояджиев, е Picture Perfect. В превод това означава „Съвършена картина“.
„Всъщност това е жаргонен израз, който се използва, когато се прави фотография. Фотографираният трябва да замръзне в идеалната поза, да е усмихнат, привлекателен, сякаш позира за корица на списание. Идеята е провокирана от значението, което модерното общество отдава на външния вид и бясното желание на хората да изглеждат като супер модели. Обществото е забързано, прави си изводите за един човек от моментното впечатление, без да си прави труда да го опознае. Никой не се интересува какъв човек си, а как изглеждаш. На това се дължи и стремежът към перфектния вид. Красотата се свежда до определен стандарт, а за мен тя е сложно понятие, нещо, което не се поддава на шаблонизиране. Измежду предложените от мен заглавия това е хореографията, на която се спря Силвия Томова. Винаги се опитвам да правя хореографии с нечетен брой танцьори и тази творба не прави изключение – участват седем изпълнители. Музиката е електронна и минималистична, представлява колаж, който сам съм подбрал” – споделя хореографът Калоян Бояджиев. Хореографията, която се показва в Стара Загора, е първата авторска творба, с която Калоян се представя пред българска публика.

КАКАФОНИЯ
от Бах до Бейби Шарк
закачлив и смущаващ анти-балет в един акт
Хореография, режисура и драматургия: Владимир Ангелов (САЩ)
Музика: колаж от барокови и класически музикални деликатеси от Йохан Себастиян Бах, Антонио Вивалди, Георг Фридрих Хендел, Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен и Атонин Дворжак, интерпретирани и модернизирани от редица съвременни композитори. Новата балетна продукция, озаглавена „КакаФония“, е едноактна сюжетна комедия в стила на съвременен танц-театър. Историята се разказва за една млада жена – кака Фония, която попада в какафония от неочаквани обстоятелства и епизоди на път за една ежедневна задача. Преминавайки през редица премеждия, тя успява да постигне скромната си цел, като междувременно научава много неща за хората, с които се сблъсква, както и за самата себе си. Тя също намира нови приятели, които й помагат и променят нейния мироглед за живота.

Тази нова творба е създадена специално за балетната трупа на Стара Загора и през лятото бе нейната международна й премиера. Хореограф, режисьор и автор на оригиналното либрето и драматургия е Владимир Ангелов.

Танцовата лексика, движенческия стил и хореографията на Ангелов за новата постановка са компилация от различни танцови жанрове през вековете. В творбата са включени класически, нео-класически, съвременен и джаз балет, спортни танци, български народни танци, арабски национални танци, американски хип-хоп, модерен танц, танцтеатър и физически театър. Музиката включва барокови и класически популярни музкални теми, които са осъвременени, джазирани и електронизирани от съвременни композитори.

Относно новата постановка Ангелов споделя, че „Новата хумористична творба е какафония от танцови стилове, полифония от контрастни идеи и симфония от оптимизъм и надежда“. Някой от неговите вдъхновения идват от гръцкия античен философ Аристотел, който споменава, че един добър спектакъл трябва да плени зрителите емоционално и да „накара публиката да се смее, да плаче и пак да се смее“ в рамките на един час.
„В сферата на хореографията комедията наистина представлява огромна трудност и е добре познат творчески парадокс“ – продължава Ангелов – „По-лесно се създават трагедии и драматични танци, отколкото комедии и произведения с чувство за хумор, които са уникални и рядкост в репертоара на балетните трупи по света.“

Във връзка със заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера – Стара Загора зрителите ще влизат след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.

От 08.11.2021 г. за зрителите, които нямат такъв сертификат, Държавна опера – Стара Загора осигурява подвижна лаборатория за направата на бърз антигенен тест. Лабораторията ще работи един час преди началото на представлението.

Тестовете, направени в подвижната лаборатория, са за сметка на Държавна опера – Стара Загора и ще се извършват срещу закупен билет. Тестът важи 48 часа.

В случай на положителен резултат закупеният билет се презаверява за друг спектакъл.

Continue Reading

Стара Загора

В продажба са виртуални билети за втората контрола на “Берое” в Турция

Published

on

Както е известно, „Берое“ пусна в продажба ВИРТУАЛНИ билети за своите контролни срещи в Турция. По този начин всеки желаещ ще има възможност да подпомогне финансово и морално своя любим отбор. Билетите за втората контролна среща в Турция – срещу украинския „Днипро“ вече са в продажба.

Двубоят е насрочен за петък (28 януари) и всеки желаещ може да закупи своя от всички каси на Eventim, както и онлайн  ТУК

Цената на билета е 10 лв. и няма ограничения в закупената бройка!

От клуба напомнят, че освен това е открита и дарителска банкова сметка към СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола – Берое“, която е още една възможност да бъде подпомогнат любимия клуб. Сметката е с IBAN BG06STSA93000028718966 към Банка ДСК

От “Берое” призовават всички да подпомогнат любимия отбор с откритата дарителска сметка и виртуалните билети за контролните срещи. Така всеки ще може да даде своя принос за каузата.БНР

Continue Reading

Стара Загора

121,8 млн. евро са чуждестранните преки инвестиции в община Стара Загора към 31.12.2020 г.

Published

on

По данни на НСИ преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор в област Стара Загора към 31.12.2020 г. възлизат на 971.7 млн. евро.

През 2020 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 964.2 млн. евро, като е регистриран спад от 1.9% спрямо предходната година.

С най-голям размер на преките чуждестранни инвестиции е община Гълъбово – 667.4 млн. евро, следвана от община Стара Загора – 121.8 млн. евро и община Казанлък – 107.2 млн. евро.

Continue Reading

Стара Загора

Стартира кръводарителска акция в Стара Загора (СНИМКИ)

Published

on

В Стара Загора се проведе кръводарителска акция под надслов “Сподели силата си, дари кръв!”. Организаторите казват, че в основата на кампанията е силата да бъдем единни и съпричастни, човеколюбиви и отговорни, да бъдем частица от най-важното и безценното.

Веселина Александрова дарява кръв всяка година от 1993 г. Вярва, че в особено трудните и тежките за всички ни дни и моменти е особено важно да намираме време и сили да помогнем и подкрепим тези, които се борят за живота си!

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна годинаа жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. БГНЕС

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com