Сватби

Старозагорската болница продължава да бедства

Въпреки дълговете си, здравното заведение беше мобилизирано да спасява ранените в катастрофата с влака край Калояновец
Болницата в Стара Загора е с дългове от 20 млн. лв. Преди десетина дни здравното заведение беше със запорирани сметки, без средства за животоподдържащи и животоспасяващи лекарства, без консумативи.

В стремежа си да свие колана, ръководството дори се реши на мярка, непозната и в годините на хиперинфлация – да спре храната за пациентите. Така, като при криза, Българският червен кръст (БЧК) доставяше продукти, за да могат да бъдат хранени болните.

В същото време болницата трябваше да поеме грижите за ранените при влаковата катастрофа край гара Калояновец на 12 юли. Минути след като влакът София – Варна дерайлира, на крак са вдигнати всички линейки в Стара Загора.

Мобилизиран е и целият персонал на болницата – първоначалната информация е за много пострадали. И ако техният брой не беше 5, а 50, не се знае как щеше да се справи здравното заведение. Не заради липса на специалисти, а заради безпаричието.

Около 1,5 млн. лв. на месец е заработката на многопрофилната болница през Здравната каса. В същото време здравното заведение има споразумение за разсрочено плащане с 19 фирми. Получи ли се просрочие и с месец, това означава запор върху банковите сметки.

Нееднократно ръководството е писало писма, пращало сигнали за критичното състояние, в което болницата се намира. Има обещания – и писмени, и устни, но пари няма. Болни и признателни пациенти в старозагорската болница обаче има достатъчно.
ТВ7

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com