Connect with us

Стара Загора

Старозагорка засади 50 дървета в Аязмото за юбилея си

Published

on

С благородна инициатива отбеляза 50-ия си рожден ден старозагорката Анастасия Гидикова. През изминалия уикенд със семейството и приятелите си тя засажда 50 фиданки – тисове и един кедър, в парк “Аязмото”.

Питаме аз защо? „Защото половината век живея в моя любим град, който е всички и всички, които обичам. Защото засаждането на дървесината е единственият начин да се подобри града ни и живота ни. Защото тисовете са специфични и редко срещани насаждения. Защото дървесината създава въздух, който диша и филтрира замърсяването, повишава тази красота и зеленина и доказано правилните хора по-спокойни, по-добри и здрави. Защото остава след и това е неточно, което винаги трябва да се изпитва. Защото трябва да се даде пример за деца, както заедно за защита и да се бори за това, което обичаи ” – отговаря на категорично.

„Благодарение от сърцето на всички, с които днес сътворихме зелена красота и оставихме следа с любовта към нашата Стара Загора и нашето Аязмо! Благодареним на Община Стара Загора и звено „Озеленяване и комунални дейности“ за възможността да реализираме идеите си и за пълното им съдействие! “ – казва още Анастасия Гидикова. Тя на два пъти е оглавявала Лайънс клуб Стара Загора Августа, а към момента е зонален председател на Зона Изток Дистрикт 130 България. Притежава дългогодишен административен и административен опит в различни сфери – земеделие, застраховане, общински пазари и собственост, IT технологии, електронно управление, с реализирани проекти в различни направления. Докторант и преподавател е в Тракийския университет. Завършила е „Маркетинг и мениджмънт” в Държавна академия „Серго Орджаникидзе” – Москва, с помощта на регистрация и квалификации по „Здравен мениджмънт” от Стопанска академия „Д. А. Ценов ”, Свищов. Учител е по Икономика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий ”, както и по методика на научните изследвания в Тракийския университет. На първо място винаги поставя семейството си. Майка е на двама сина.

“Обичам родния си град и хората до мен в радостни и тъжни моменти. Обичам морето, поради това е като любовта. Вечно и винаги се връщаме към него, за да може в тишината и да го вълнува, за да чуем, че правилния отговор на всички въпроси е любов. Любовта към семейството, към ближните, към децата, към живота, към работата и заобикалящата ни среда ” – разказва за себе си юбилярката.

IMG_0688
Continue Reading

Стара Загора

Два сигнала за паднали дървета в община Стара Загора

Published

on

До 14 часа са подадени само два сигнала на горещия телефон на общината за паднали дървета, вследствие на силния вятър. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора от Пламен Тодоров, началник отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“.

Един от сигналите е за дърво, паднало на пътя за Нова Загора, край разклона за село Горно Ботево. Другият сигнал е в рамките на града в района на „Загорка“, на ул. „Хан Аспарух“, екип от общинското дружество „Озеленяване и комунални дейности“ бързо са премахнали падналото дърво и движението в района е възстановено.

Пламен Тодоров уточни, че община Стара Загора е готова за зимния сезон. Общо 22 комбинирани машини за снегопочистване и разпръскване на материали и 9 специализирани машини за снегопочистване, както и друга техника, ще се грижат за зимната поддръжка в Община Стара Загора, съобщи още Пламен Тодоров. 

Уличната пътна мрежа на територията на град Стара Загора е с дължина 236 км, а на четвъртокласната 242 км. Извършен е преглед на специализираната техника за зимна поддръжка на пътищата в града и извън него. Ще бъдат извършвани и периодични контролни прегледи. Осигурени необходимите количества пясък, сол за технически цели и химически продукти за обработка на пътните платна при снеговалежи и заледявания, каза още Тодоров. 

Continue Reading

Стара Загора

От утре в библиотека “Родина” ще се влиза само със зелен сертификат

Published

on

От 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. посещението на библиотека „Родина” Стара Загора и филиалите ѝ ще става само със зелен сертификат. Промяната в режима на влизане е във връзка със заповед РД-01-973/ 26.11.2021 г. на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки.

Изискването за сертификат не се прилагат по отношение на лица до 18 годишна възраст.

За всички читатели, които не отговарят на условията, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването се предоставят следните  възможности:

а) да върнат заетите библиотечни документи в организираните фронт офиси във фоайетата на централната библиотека и филиалите;
б) да заемат библиотечни документи чрез подаване на онлайн поръчки на e-mail lib@rodina-bg.orgили на телефоните на съответния отдел/филиал;

в) да използват специализираните онлайн услуги: Попитай библиотекаря (виртуална справочна служба); Електронна доставка на документи (сканиране и електронна доставка на статии от списания и части от книги/сборници) и Предоставяне на писмена библиографска информация от сайта на библиотеката – на адресhttps://www.rodina-bg.org/elektronni-uslugi-za-chitateli

За допуснатите потребители в библиотеката и филиалите ѝ остават изискванията за носене на защитна маска, използването на ръкавици за еднократна употреба и спазването на дистанция.

Continue Reading

Стара Загора

Започна Майсторският клас на Веселина Кацарова с певци от 7 страни

Published

on

На 29 ноември, точно в 11.00 часа, директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов откри третия Международен майсторски клас на оперната прима Веселина Кацарова. След предварителен подбор по документи и предоставени аудио и видео записи от над 30 кандидати от цял свят, Маестрата избра 10 активни участници, с които да работи в продължение на 10 дни. В Майсторския клас на Веселина Кацарова участват млади оперни певци от България, Испания, Русия, Украйна, Азербайджан, Румъния и Япония. След като се срещна с талантливите си избраници, Веселина Кацарова направи прослушване, за да ги чуе на живо. Маестрата отдели време и на изявилите желание да присъстват като слушатели с уговорката, че ще им обърне специално внимание по време на курса.

Веднага след прослушването започна работата на младите специализанти с Веселина Кацарова и корепетиторката на Старозагорската опера Светлана Денева. На прослушването присъства и младият диригент Виктор Крумов, който ще дирижира гала концерта на участниците в Майсторския клас на Веселина Кацарова.

Всички одобрени млади оперни певци, които успяха да дойдат в Стара Загора в усложнената от пандемията от COVID-19 международна обстановка, заявиха своята непоколебимост и желание да се докоснат до майсторството на своята респектираща с постиженията си световно призната Маестра. По време на прослушването Веселина Кацарова непринудено изразяваше и споделяше своята радост от богатата палитра от красиви гласове, които този път има в своя Майсторски клас.

От 29 ноември до 9 декември заниманията по вокална техника и интерпретация се провеждат в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” по график. На 9 декември е репетицията с оркестъра на Старозагорската опера, а на 10 декември ще се състои заключителния концерт „Гласове от бъдещето”, на който участниците в курса ще получат и своите дипломи и ще бъде закрито официално 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

На добър час!

По време на провеждането на Майсторския вокален курс ще бъдат спазени всички задължителни противоепидемични мерки.
Всички участници в курса притежават „зелен сертификат”. Осигурено е и безплатно тестване от Старозагорската опера.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com