Connect with us

Стара Загора

Стара Загора ще си сътрудничи с Бърно, Чехия

Published

on

Сътрудничеството в различни области между Стара Загора и чешкия град Бърно обсъдиха днес на среща чешка делегация, водена от Лукаш Каутски, посланик на Чехия у нас, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Георги Симеонов, директор на дирекция „Инвестиции и европейски проекти“.

„Има много общи неща между двата града, затова поискахме да дойдем на място да се запознаем с града и забележителностите му“, заяви Петер Хладик, зам.-кмет на Бърно. Той е посетил и строежа по проекта на Салезианите на Дон Боско, който предвижда изграждане на училище и църква в Стара Загора за ромите от близкия квартал. По думите му в Бърно има доста проекти, свързани с ромите и това би могло също да бъде обща тема между двата града. Зам.-кметът покани делегация от Община Стара Загора да гостува в Бърно, за да се уточнят областите на сътрудничество.

„Имаме общи допирни точки, които могат да бъдат приведени в по-близки. Ние също работим по проекти за приобщаване на уязвимите групи. Международният младежки център (ММЦ) в Стара Загора, който е с Европейски сертификат за качество, предлага програми за работа с деца“, разказа Иванка Сотирова. Тя поясни, че в ММЦ могат да бъдат приемани по 30 деца от различни страни по различни програми. Досега ефектът е много добър. Може да се направи образователен обмен с Тракийския университет – като културен, така и икономически.

Зам.-кметът Хладик пък обясни, че в техния университет има факултет по български език и литература, което също може да допринесе за обмен на студенти.

„Радвам се, че съм тук, когато се заражда сътрудничеството между Стара Загора и Бърно. Посолството ще окаже всякаква помощ за осъществяването му“, каза Лукаш Каутски. Според него сътрудничеството може да се съсредоточи и върху икономическата сфера. За взаимен интерес между инвеститори от двата града говори и Иван Соколов, почетен консул на Чехия. Той предложи организирането на общи семинари и срещи на бизнеса.

Посланик Каутски потвърди, че посолството подкрепя проекта на Салезиани на Дон Боско и ще работи той да се осъществи.

Всички участници в срещата изразиха желание за сътрудничество, което ще бъде осъществено в най-близко време.

IMG_4493 (3)

Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com