Стара Загора тържествено отбеляза 134 години от Съединението

С тържествен общоградски ритуал пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ старозагорци отбелязаха 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Пред паметта на нашите безсмъртни деди, съединили измъченото ни отечество, се поклониха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, депутатите Маноил Манев и Радостин Танев, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, общински съветници, представители на партии, сдружения, съюзи и много граждани. В ритуала участваха и военни от Втора механизирана бригада.

В Стара Загора тържествено отбелязаха 134 години от Съединението


Актьорът Ивелин Керанов прочете Манифеста на княз Алексанъдр Батенберг, с който утвърждава Съединението. С пламенни стихове разказа историята на борбата за обединение на българите и признаването му от световните сили.

В Стара Загора тържествено отбелязаха 134 години от Съединението

„Тази паметна дата трябва да тачим, както тачим Трети март! Няколко години след Освобождението, българите се мобилизират и създават безпрецедентен акт в Европа. Личности, политици и държавници се обединяват за общата кауза – силна България. Днес ние трябва да виждаме сътвореното от онези наши сънародници превърнато в реалност. Всички ние се нуждаем от силна, просперираща и обединена България. Затова трябва да отстояваме това единство, защото то ще направи България силна!“, каза в словото си Иванка Сотирова.

В Стара Загора тържествено отбелязаха 134 години от Съединението


Венци на признателност пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ бяха положени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, областния управител на Стара Загора, както и от Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание. Представители на партии, организации, съюзи и признателни граждани също сведоха глава и отрупаха с цветя мемориала.

В Стара Загора тържествено отбелязаха 134 години от Съединението

Община Стара Загора
Честването продължи с концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com