Стара Загора отбеляза тържествено 135 години от Съединението

Днес се навършват 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тази година поради въведените противоепидемични мерки в Община Стара Загора нямаше организиран общоградски ритуал, но в знак на почит към безсмъртните наши деди, съединили България, бяха поднесени венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“.

“Актът на Съединението показва, че България и българите са най-силни тогава, когато са обединени. Много малко са датите, които показват как българите заедно и без да се делят, са постигали победите си” – каза зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя припомни, че след Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия до 1885 година, когато българите ясно заявяват, че искат да бъдат обединени. И тогава, преди 135 години, дори Великите сили се съгласяват с желанието за постигане на национално единство.

Пред паметта на безсмъртните наши деди, под звуците на националния химн, изпълняван от военния духов оркестър, се поклониха още зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, зам.-областният управител Петя Чакърова, общински съветници, народни представители и граждани.

Честването продължи с концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

IMG_7468
IMG_7526
IMG_7489
IMG_7508
IMG_7674
#

бутони за социални мрежи

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com