Стара Загора остана без почетен гражданин

Стара Загора няма да има почетен гражданин през настоящата година, решиха общинските съветници днес. На редовното си заседание с таен вот те не подкрепиха единствената кандидатура за званието на д-р Иван Аяров, дългогодишен председател на НЧ „Св. Климент Охридски-1858“. Припомняме: номинацията беше направена в началото на месец юли от името на Съюза на народните читалища, подкрепено от Инициативен комитет, с председател Катя Павлова.

От гласувалите общо 51 съветници днес 10 подкрепиха номинацията, 34- гласуваха против и седем плика са пуснати в урната празни, обобщи вота Даниела Лекина, председател на 5-членната комисия от общински съветници, която проведе процедурата по гласуване.

През 2018 година Стара Загора също остана без “Почетен гражданин. Тогава едната номинация отново беше за д-р Иван Аяров, а втората – за Иван Иванов – български състезател по борба класически стил. И тогава нито една от двете кандидатури не успя да събере необходимите минимум 34 гласа при тайното гласуване на Общинския съвет.

Двама са носителите на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ през 2019 г. общественикът и дарител на сградата, в която ще се помещава Център за даровити деца, Мария Жекова и балетната прима и дългогодишен ръководител на школата за класически танци при НЧ „Родина 1860“ – Снежана Дескова.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет, по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com