Стара Загора

Спряха опасен асансьор по сигнал в Стара Загора

Асансьор в жилищна кооперация на бул. „Цар Симеон Велики” в Стара Загора бе спрян от експлоатация от проверяващи от Инспекция държавен технически контрол (ИДТН). Днес в Града на липите пристигнаха четири екипа инспектори, които проверяваха асансьори в блокове с повече етажи в три старозагорски квартала.

По сигнал единият от екипите провери щателно асансьора на бул. „Цар Симеон Велики” в 12-етажна кооперация. „Асансьорът е спрян, заради констатирани нередности”, съобщи Димитрина Русева, началник сектор ИДТН в Югоизточен район – Бургас, след края на проверката.

Установени са различни несъответствия с нормативните изисквания. На втората спирка на асансьора липсва стъкло, табелката в кабината също не дава точна информация. Тя показвала, че асансьорът е с товароподемност 500 кг и е за шест човека, а се оказало, че товароподемността му е 320 кг и е за трима човека. Най-фрапиращото нарушение обаче е, че луфтът между кабината и шахтата, който по изисквания трябва да бъде не повече от 3.5 см, на площадката на 12-и етаж се оказал цели 12 см. Не е водена ревизионна книга, има нарушения и в графика на проверките.

„Глобите за неизправни асансьори са в зависимост от нарушението и варират от 100 до 2000 лв.”, уточни Русева.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com