Сдружение “Самаряни” с нова услуга в подкрепа на жени жертви на насилие

Онлайн консултиране за подкрепа на жени жертви на насилие е най-новата услуга на сдружение „Самаряни“. Заради пандемията от коронавирус психолог консултира пострадалите дистанционно. От началото на годината 20 жени са се възползвали от услугата, а за този месец те са 4. Това съобщи за Радио Стара Загора Соня Пенева, социален работник в кризисен център „Самарянска къща“.

„Към сдружение „Самаряни“ има приемна за подкрепа, която консултира жени без те да бъдат настанявани в кризисния център. Именно там предоставяме това дистанционно консултиране“, обясни тя. „Заради пандемията няма как да извършваме директни срещи в институциите, това усложнява ситуацията. Когато настаняваме един човек, той трябва да бъде с тест за коронавирус, това също ни затруднява, защото разходите трябва да се заплатят от жертвата на насилие. Ако тя няма възможност, се налага да го направи сдружението“, допълни Соня Пенева.

60 са получените сигнали на консултативната телефонна линия  042/64 -11-11 от началото на тази година. През кризисния център „Самарянска къща“ са преминали 19 души – 11 жени и 8 деца. В момента там е настанена жена с дете. Не се забелязва драстично увеличение на сигналите за домашно насилие по време на социална изолация, коментира още Соня Пенева и призова всеки, който е станал жертва или свидетел на насилие да сигнализира. 

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com