Connect with us

Стара Загора

Свети Георги е покровител на село Маджерито

Published

on

За старозагорското село Маджерито Гергьовден е чакан и обичан празник. От 2006 г., когато за първи път отваря врати и е осветена църква с патрон Свети Георги, този ден е и празник на селото. Селото е едно от онези села, в които никога не е имало църква. Местно предание разказва, че някога назад във вековете местни жители реши да си построи храм, но имало и такива, които се въпзпротивили.

“През деня вярващите строят, вечерта недоволните рушат. Така основа на градежа потънали в забрава и времето го изказал така, че днес не се знае дали е легенда или не .. внукът й. Но след като се врече, дълго се моли на Господ да й даде знак кой светия да бъде нейна патрон. И тогава в съня си видяла красив, двадесетгодишен момък. Бил облечен в зелено и вървял бавно през зелен парк. Останала учудена, че не е на кон, както го изобразява на иконите. Не някакъв глас съм уверен, че това е св. Георги и, че той е затворен на нейното семейство и покровител на селото. Първата копка беше направена през 1998 г. с благословията на последния митрополит Дядо Панкратий. „С Божията помощ храмът ще бъде завършен през 2006 г. Стана много красив, много хора помогнаха да го има. Благодаря им и съм изключително благодарна на художника Румен Рачев от Казанлък, изографисал храма. “, Показва г-жа Нанева.

Особено трогателен за нея е моментът на издигане на кръста и камбаната над входа на черквата, защото признава, че дотогава е виждала само кръстове, забивани в земята. И днес внукът е жив и здрав, а след това отключва вратата на светата обител първо благодари на богатите, че е избрал нея за това благородно дело. След се моли за здравето на семейството и внуците, за здравето на цялото село и на България. „Св. Георги е закрилник на земеделци, на животновъдите, но и на българските войни. На този ден се освежава победоносните български знания. Така, че Свети Георги е затворен и на България “казва днес с признание и благословение Гана Нанева. на църквата

Continue Reading

Стара Загора

Съществуването на Берое под въпрос

Published

on

“Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба”. Така отговори днес пред журналисти министърът на енергетиката Андрей Живков на въпрос какво ще се случи с Берое, чийто собственик е ТЕЦ “Марица Изток 2”.

“Не знам какво става, аз съм от ЦСКА. Тепърва предстоят разговори. Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба. Годишно за Берое се дават между 5 и 6 милиона лева. Дружеството трябва да реши дали да продаде клуба. Като министерство не можем да продаваме нищо”, каза Живков.

Continue Reading

Стара Загора

Четвъртокласници засадиха 150 цветя в центъра на Стара Загора

Published

on

от Второ ОУ „П.Р.Славейков“ се включиха днес в акция по зацветяване в центъра на Стара Загора. В пространството пред Универсалния магазин малчуганите служители общо 150 многогодишни растения, подходящи за сянка – хойхера, хоста и хемерокалис, както и почвопокривни – глехома и дихондра. Инициатива е на Община Стара Загора, съвместно със Съюза на архитекти в България- дружество Стара Загора. 

 „Днешната акция е продължение на творческите срещи, които организираме съвместно със Съюза на архитектите в България- дружество Стара Загора. Идеята е дадем възможност на най-малките да се включат в направата на града ни още по-красив. По този начин да им покажем, че трябва да се грижим за средата около нас и да пазят направеното, което е за всички“, каза по време на засаждането главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Тя допълни, че се предвижда кампанията да стане ежегодна, което да допринесе за това Стара Загора да стане още по-красива и зелена.
Преди започване на дейностите учениците бяха запознати с технологията на процеса по засаждане на растенията. Четвъртокласниците с ентусиазъм се впуснаха в задачата и  показаха завидни знания за цветята и тяхното отглеждане. 

Председателят на САБ-дружество Стара Загора арх. Велимир Георгиев допълни, че целта е да се възпита отношението на децата към градската среда и към създаването и опазването ѝ.

Грижата за новонасажденията, осигурени от САБ- дружество Стара Загора, и тяхната поддръжка ще бъде на  звено „Озеленяване и комунални дейности“ към местната администрация.

Continue Reading

Стара Загора

Две години затвор за мъж, блудствал с малолетно момиче в старозагорско село

Published

on

Районен съд – Стара Загора осъди 43-годишния А. М. на „лишаване от свобода“ в размер на две години при първоначален „общ“ режим. От наказанието ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебният състав постанови присъда, с която призна А. М. за виновен в това, че на 10 януари тази година в село, находящо се в община Стара Загора, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, по отношение на 13-годишно
момиче, като деянието е извършено чрез използване положение на надзор.

Подсъдимият живеел на съпружески начала с майката на малолетната пострадала. На 10.02.2021 г. той бил в къщата само с момичето, където извършил блудствените действия, заснемайки ги с мобилния си телефон. А. М. увещавал момичето да не казва на майка си за случилото се, за да не я изпрати в дом за деца. На следващия ден детето споделило за преживяното, след което бил подаден сигнал в полицията.

Наказателното производство срещу подсъдимия премина по реда Глава XXVII от НПК – съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок преди Окръжен съд – Стара Загора.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com