Свържете се с нас

Стара Загора

Румен Петков показва „Пътеки“ в изложбена зала „Байер“

Published

on

Своята изложба „Пътеки – живопис и пластика“ ще представи Румен Петков в Стара Загора. Казанлъшкият художник открива експозицията си на 1 декември, от 18.00 часа в изложбена зала „Байер“. Тя ще бъде на разположение до 15 декември.

 

Рисуването на картини е вълнуващо пътуване. Движението от една композиция към друга е път, водещ към неочаквани срещи с предмети, хора и асоциации, породени от тях и пейзажа, който населяват. Реалният предмет се трансформира в нов обект, превръща се в пластика, в живописно пространство, в произведение заредено с емоции и нов живот. Пътеките на интуицията минават през градините на цветни вълнения търсещи жадуваната форма. Намирането им предизвиква размисъл за извървяния път и желание за нови пътешествия. Усещането за безкрайността на този изпълнен с безброй безценни находки път окрилява и вдъхновява.

       В живописните композиции графичната рисунка е едновременно отправна точка за тяхното развитие, но и граница, която цветните вълни преминават, но отново се завръщат търсейки себе си. Динамичността е характерна и за пластиките. Те са изградени от месинг, стъкло и стомана, но и с участието на „намерен предмет“. Колекцията от скулптура и живопис е заредена с празничната атмосфера на витража и бягащите светлини на цветните стъкла“, споделя авторът Румен Петков

 

   Румен Петков е роден на 3-ти октомври 1955 г. в гр. Попово. През 1974 г. завършва „Техникум по строителна керамика“ ге. Попово. Завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в специалността „Декоративно – монументална живопис“ в класа на проф. Никола Гелов. Това е 37-мата самостоятелна изложба на Петков, като преди това има самостоятелни изложби в цялата страна –  София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Габрово, Карлово, Казанлък, Попово. През кариерата си участва в редица биеналета в страната: НИ „Лудогорие“, Разград, Биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“, Бургас, Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, Стара Загора, Национална изложба за изобразително изкуство“, Сливен, „Национален конкурс „Алианц – България“ за живопис, скулптура и графика“, Пловдив, Стара Загора, „Биенале на хумора и сатирата в изкуството“, Габрово и др. Живее и твори в гр. Казанлък.

Продължете с четенето

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com