Свържете се с нас

Стара Загора

РЗИ – Стара Загора отбелязва Световния ден за борба със СПИН – 1 декември

Published

on

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания денят ще премине пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Нейната цел е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

На 1 декември 2023 г. от 11:00 до 14:00 часа ще се извърши безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б и С с бързи тестове в мобилния кабинет на РЗИ – Стара Загора, който ще бъде разположен в центъра на града около „долна гъба“. Ще се разпространяват тематични здравно-образователни материали.

От 9:00 до 16:30 часа в стационарния Кабинет за анонимно, безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС 10) при РЗИ – Стара Загора, на ул. „Ст. Караджа“ № 10 ще се извършва безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б и С. Изследвания ще се направят и в места за лишаване от свобода. За повишаване на здравната култура експерти на РЗИ – Стара Загора организират и беседи в учебни заведения в общината.

В РЗИ – Стара Загора функционира Кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС). В него се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти.

От 2003 г. към момента са направени изследвания на общо 46 853 души, 59,83% от които са жени, а 40,11% мъже. Положителните резултати са 43. От началото на 2023 г. медицински специалисти са изследвали общо 649 души. Разпределението по пол показва, че 59,01% от хората, посетили кабинета през 2023 г., са били жени и 40,99 % мъже. Те са в активна възраст, като с най-висок относителен дял през 2023 г. е възрастовата група 30 – 39 г. (26,96%) от всички пожелали да узнаят своя ХИВ статус, следвани от хора над 50 г. – 22,03% и 40 – 49 г. (18,80%).

През 2023 г. бяха извършени следните изследвания в КАБКИС 10:

 • за ХИВ – 649 души, от които 2-ма с положителни резултати
 • за хепатит Б – 383 души, от които 8 с положителни резултати
 • за хепатит С – 361 души, от които 13 с положителни резултати.

През 2023 г. партньори на РЗИ – Стара Загора са:

 • Община Стара Загора
 • Сдружение „Свят без граници“
 • Тракийски университет
 • Българска асоциация по семейно планиране
 • УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД – Стара Загора, Държавна психиатрична болница – Раднево и други лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ
 • Български червен кръст
 • Младежки общински съвет
 • Затворите в Стара Загора и Сливен.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com