РЗИ: Спокойна е епидемичната обстановка в региона

110 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани през изминалата седмица в региона, което е 78,51 на 10 000 заболяемост и е нормално, дори по-малко от обичайното за този сезон. Това съобщи в предаването Репортер на Радио Стара Загора д-р Светла  Петрова, н-к Отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ.

250-300 на 10 000 са стойностите за епидемия, припомни тя. Няма изолиран грипен щам, увери още д-р Петкова. Грипната вълна вече закъснява и се очаква да е през февруари.

Добра лична хигиена и хигиена на помещенията са сред превантивните мерки за предпазване от остри вирусни инфекции, подчерта д-р Петкова. Добре е да се избягва контакт с хора със симптоми, а хората със симптоми е добре да си остават вкъщи. Да се избягват места, където се събират много хора. Д-р Петрова препоръча и носене на маски. За да е ефективно предпазването с тях, е необходимо да се сменят на 2 часа, уточни експертът.

Като епидемична обстановка към момента основно са регистрирани варицела – 30 случая, вирусен хепатит – 5, скарлатина – 1 и туберкулоза – 2 случая. Тези стойности, по думите на д-р Петрова, са обичайни за зимния сезон. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com