Сватби

Ремонтът на жп гарата в Стара Загора започва до няколко месеца

В края на тази или началото на следващата година ще започне ремонтът на жп гарата в Стара Загора. Това обяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова, която инспектира участъка от жп линията Пловдив-Бургас – между Стара Загора и село Зимница.

„В момента приключваме с плана за ремонт на жп гарата в Стара Загора. Финансирането е в размер на около 3 млн. лева и ще бъде осигурено от Националната компания „Железопътна инфраструктура“, посочи министърът.

По думите й все още се обсъжда кога ще е реалистичният срок за започване на ремонта. Ангелкова обаче уточни, че това е един от приоритетните жп обекти.

Тя допълни, че срокът за приключване на ремонта на жп линията между Стара Загора и село Зимница ще бъде удължен със 160 дни. Първоначално обектът трябваше да бъде приключен до средата на май.

Министърът обясни, че срокът се удължава, тъй като са възникнали непредвидени дейности по него. Според строителите вече са изпълнени около 90 на сто от дейностите.

Ангелкова отчете, че предстои основно работа по сигнализацията и контактната мрежа, което е изключително сложно от гледна точка на координацията между БДЖ и НКЖИ, за да няма нарушение в графика на движение на влаковете.

Относно цената на билетите тя посочи, че те първа този въпрос ще се разисква.

В началото на септември министърът ще пътува до Брюксел за среща с директора на дирекция „Конкурентноспособност“, на която ще се водят преговори за разрешение да бъде отпусната допълнителна държавна помощ за БДЖ, допълва БТА. След това предстои среща с немските кредитори на държавните железници, на която ще се иска разсрочване на задълженията на компанията.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com