Регистър на сградите – паметници на културата правят в Стара Загора

Съюзът на архитектите в Стара Загора има намерение да изготви с подкрепата на Общината и Регионалния исторически музей Регистър за паметниците на културата в Стара Загора. В него ще бъдат отбелязани всички сгради, които са паметници на културата и регистърът ще се допълни с нов опис на сгради, които до момента не са попаднали  в него.

„Доста стари сгради имат нужда от реставрация и консервация и то по правилния начин“, каза арх. Велимир Георгиев, председател на Съюза на архитектите Стара Загора. Сред тях са старите къщи по ул. “Сава Силов”. Във фокуса на местните архитекти през 2021г. са още Пощенската палата, която може да се преобразува в културно-исторически обект. 

В сградата може да се направи музей на пощите у нас, а залата с мозайката да се използва за сцена, както е правено преди години, уточни арх. Георгиев.Гилдията наблюдава още ремонтът на Станционната градина и ЖП-гарата. Тепърва ще се обследват сградите-собственост на БДЖ. Арх. Велимир Георгиев припомни и довършването на Музей “Литературна Стара Загора” и площадното пространство пред ПГСАГ “Лубор Байер”, както и изграждането на Спортната зала. БНР

Снимка – Къщата на Веселин Ханчев на ул “Сава Силов” 39

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com