Свържете се с нас

Стара Загора

Регионална здравна инспекция – Стара Загора отчете дейността си за превенция на ХИВ

Published

on

По случай 1 декември – Световен ден за борба със СПИН, Регионалната здравна инспекция в Стара Загора проведе семинар на тема: „Премахване на стигмата и дискриминацията спрямо хората, които живеят с ХИВ в лечебните заведения“, финансиран със средства, предоставени от Министерство на здравеопазването по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България.

Събитието се състоя в зала № 1 на хотел „Верея“ в Стара Загора. Семинара откри д-р Недялка Кабаджова, и.д. директор на РЗИ – Стара Загора. На участниците се представиха две презентации от д-р Таня Перчемлиева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Стара Загора на тема „Премахване на стигмата и дискриминацията спрямо хората, които живеят с ХИВ в лечебните заведения. ХИВ/СПИН – пътища на предаване, профилактика“ и „Дейност на Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН – 10 през 2023 г. – постижения и резултати“.

Целта е да се напомни отново за ХИВ инфекцията и заболяването СПИН, за основните пътища на предаване на инфекцията, възможните начини за заразяване с ХИВ, методи за доказване на инфекцията и как да се предпазим от нея. На семинара се постави акцент както върху митовете и пропуските в информираността на обществото за начините на инфектиране, контрола и лечението на вируса, така и за стигмата, дълбоко вкоренена в обществото ни, в основата на която са неинформираността и страхът.

В събитието взеха участие постоянните партньори на Регионална здравна инспекция – Стара Загора при изпълнение на дейностите на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в област Стара Загора: Областна администрация, начело с областния управител на област Стара Загора Ива Радева; представители на: Българския червен кръст – Стара Загора; Сдружение „Свят без граници“; Българска асоциация за семейно планиране – Стара Загора; Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“; Специализирана болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора; Тракийски университет; Държавна психиатрична болница – Раднево; общопрактикуващи лекари; регионална колегия на Български лекарски съюз; Медицински център „Дермагард“ – Стара Загора; Център за психични заболявания – Стара Загора; Център за спешна медицинска помощ; представители на общините в област Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com