Свържете се с нас

Стара Загора

Регионална здравна инспекция – Стара Загора отчете дейността си за превенция на ХИВ

Published

on

По случай 1 декември – Световен ден за борба със СПИН, Регионалната здравна инспекция в Стара Загора проведе семинар на тема: „Премахване на стигмата и дискриминацията спрямо хората, които живеят с ХИВ в лечебните заведения“, финансиран със средства, предоставени от Министерство на здравеопазването по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България.

Събитието се състоя в зала № 1 на хотел „Верея“ в Стара Загора. Семинара откри д-р Недялка Кабаджова, и.д. директор на РЗИ – Стара Загора. На участниците се представиха две презентации от д-р Таня Перчемлиева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Стара Загора на тема „Премахване на стигмата и дискриминацията спрямо хората, които живеят с ХИВ в лечебните заведения. ХИВ/СПИН – пътища на предаване, профилактика“ и „Дейност на Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН – 10 през 2023 г. – постижения и резултати“.

Целта е да се напомни отново за ХИВ инфекцията и заболяването СПИН, за основните пътища на предаване на инфекцията, възможните начини за заразяване с ХИВ, методи за доказване на инфекцията и как да се предпазим от нея. На семинара се постави акцент както върху митовете и пропуските в информираността на обществото за начините на инфектиране, контрола и лечението на вируса, така и за стигмата, дълбоко вкоренена в обществото ни, в основата на която са неинформираността и страхът.

В събитието взеха участие постоянните партньори на Регионална здравна инспекция – Стара Загора при изпълнение на дейностите на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в област Стара Загора: Областна администрация, начело с областния управител на област Стара Загора Ива Радева; представители на: Българския червен кръст – Стара Загора; Сдружение „Свят без граници“; Българска асоциация за семейно планиране – Стара Загора; Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“; Специализирана болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора; Тракийски университет; Държавна психиатрична болница – Раднево; общопрактикуващи лекари; регионална колегия на Български лекарски съюз; Медицински център „Дермагард“ – Стара Загора; Център за психични заболявания – Стара Загора; Център за спешна медицинска помощ; представители на общините в област Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

С панихида и възстановка почитат 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му

Published

on

С богата програма, в събота, под връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му.

На  20 юли тържествените чествания ще започнат в Казанлък с поднасяне на венци и цветя пред паметника на местните участници в четата на Хаджи Димитър – Христо Янъков и Стефан Орешков и пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. “23 Пехотен Шипченски полк”.

Тържественото отбелязване на 156-ата годишнина от Бузлуджанската епопея ще започне в 11 часа под историческия връх, където ще бъде отслужена панихида в памет на героите.

Национално дружество „Традиция“ са подготвили и мащабна възстановка на Бузлуджанската епопея и последната битка на четата. В нея ще се включат 27 клуба на дружеството от цялата страна.

Ще бъде раздаден и традиционния обреден курбан.

Община Казанлък е организирала и транспорт за желаещите да посетят историческото място, автобусите потеглят в 9 часа от хотел „Казанък“.

Продължете с четенето

Стара Загора

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово, има двама пострадали

Published

on

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово. Сигнал за пътния инцидент, станал до бензиностанцията на изхода на селото, е получен малко след 12:30 часа. Има пострадали. Това потвърдиха от ОД на МВР-Стара Загора. От там посочват, че пострадалите са 68-годишният водач на един от автомобилите и 58-годишна пътничка, пътувала в едно от другите превозни средства, участвали в инцидента. На двамата им се оказва медицинска помощ.

Катастрофата е между три леки автомобила, управлявани от трима мъже на 68, 70 и 50 години.

Водачите са тествани за употреба на алкохол, отчетени са отрицателни резултати.

Снимка фейсбук

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Забраняват влизането в язовир „Копринка“, ще се ползва от самолети за пожарите

Published

on

Забранява се влизането във водите на язовир „Копринка“ с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък.

Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват водата от язовира за гасене на бушуващите пожари в страната ни.

Машините ще зареждат вода директно от язовира, в движение.

Поривът на вятъра при загребването на вода е с огромна сила и молим всички да се съобразят със забраната, заради собствената си безопасност, посочват от община Казанлък.

Продължете с четенето
Реклама Enter

Новини от Казанлък

Can't extract feed: https://kz7.bg/?get_posts=1&count=7.

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com