Connect with us

Стара Загора

Разказ на близките на задържания и тези на убития мъж в офис в Стара Загора

Published

on

Убийство в офис разтърси Стара Загора преди дни. На 24 март е извършено убийство с два куршума в главата на криминално проявен млад мъж, служител във фирма за бързи кредити.

За първи път най-близките на жертвата и тези на задържания, като извършител на убийството разказват, предава NOVA.

Драмата се разиграва в офис на улица „Цар Симеон Велики” 142 в центъра на Стара Загора в късния следобед на 24 март. Сигналът към спешния телефон е подаден точно в 17:19 часа. Час по-рано жертвата Станимир Иванов идва за среща със своя партньор и работодател Владимир Василев, който по-късно е сочен за физическия извършител на убийството.

„Образувано е досъдебно производство по смисъла на член 115 по Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години. Работи се по няколко версии за убийството, като основната е именно финансови взаимоотношения и възникнал скандал между извършителя и пострадалия”, каза Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

Във фаталния ден зад тази врата Станимир е очакван от началника си Владо и неговия брат Милен. Братята бизнесмени са в конфликт със Станимир от близо месец, сочат разкази на свидетели.

За фаталният ден за пръв път разказва Десислава Николова – служител във фирмата за бързи кредити и заложни къщи и приятелката на Станимир. „Той ми се обади да ми каже че Владо ни чака в офиса. И аз отидох до вкъщи да го взема. Той първи почука на вратата и влезна вътре. Аз изчаквах отвън във фоайето.

После дойде и ми каза да вляза. Вътре бяха Владо, брат му и Данаил, едно момче което работи също за Владо. Каза на мен и Данаил да изчакаме отвън. Тогава Владо се обърна и каза на Станимир „Хайде сега разберете се с Милен”, разказа тя.

Малко по-късно началникът Владо отпраща охранителите си, праща и служителят си Деси за някакви документи. Отпраща всички от офиса с изключение на портиера-охранител
Красимир Кирезов, който остава пред вратата на офиса и ясно чува скандала между тримата.

„Бях нащрек и си казах, ако стане нещо, ще вляза и ще ги разтърва. Чух закана и веднага скочих. Секунди след това се чу и изстрел”, каза Красимир. Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на началника, самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17:00 часа.  

„Два-три дни след убийството се видях с Кольо, който е охрана и шофьор на Владо. Попитах го какво е станало. И той каза „Ами Станимир е нападнал Владо с нож и той затова го е застрелял”.

Въпросът ми беше ако си нападнат с нож, кога имаш време да запретнеш блузата, да извадиш пистолет, да заредиш и да произведеш два изстрела от упор в главата”, разказа Пламен Митев, приятел на Станимир.

Убитият Станимир Иванов и Владимир Василев са дългогодишни партньори. „Всичко между тях беше уредено. Те се бяха разбрали за заложната къща – Станимир колко пари ще получава, какъв ще е процентът, който ще взима”, обясни Десислава.

От месеци обаче между братята и Станимир възникнал конфликт. Както за пари, така и заради дребни интриги с Милен Василев, брат на сочения за стрелец Владимир. „Имаше конфликт между тях, Станимир искаше да се разделят, да се оттегли от заложната къща на Владо и да си направи свой бизнес.

Що се касае до финансовата част, с Владо имаха спор относно някакъв акт, който е бил оправен от него и той обвиняваше Станимир че трябва да го понесе. Ставаше въпрос за някакви 20 000 лева”, каза Пламен Митев.

Дали напрежението е било породено и заради желанието за отделяне на Станимир, който на практика е щял да се превърне в конкуренция в бизнеса на Владимир, все още не е ясно. За напрежение обаче потвърждава и съпругата на Владимир, която също застава пред камера за първи път.

„Владимир беше силно притеснен и разтревожен последния месец.  Разговарях с него, за да разбера какво се случва. И той ми сподели, че е заплашван от Станимир”, разказа жената.

Според съпругата на Владимир, мъжът е стрелял при неизбежна самозащита. „Аз съм абсолютно убедена, че Владимир се е защитавал. Той е защитавал живота си. Той по никакъв начин не би рискувал нашето семейство.

Просто е бил провокиран, нападнат, защитавал се е. Цялото ми семейство сме християни. Владимир се занимава с благотворителност, имаме сплотено семейство, деца”, обясни Анна Колева.

Една от версиите по този криминален случай бе, че братя Василеви са нападнати с нож от станалия по- късно жертва Станимир. „Намерен е нож в трупа на убития, но нямаме данни той да го е използвал  по време на инцидента”, каза Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

„Станимир знаеше че ходят въоръжени. Абсурд е да изкарва нож”, каза Пламен Митев. 35-годишният Станимир е криминално проявен, известен в Стара Загора със своя буен характер, отстояващ своите интереси и мнение.

Приятелката му допуска, че причина за убийството му е страхът на братята от него. А също и, че възможно да не е станало спонтанно. „Те предварително са изключили камерите, мен ме отпратиха. Според мен не е така, както казват че е инцидент че е тръгнал да ги напада.

До колкото познавам Владо, а аз го познавам от 6 години, той не е първичен. По-скоро е човек, който премисля нещата, никога не е взимал решения на момента”, обясни Десислава, приятелката на Станимир

37-годишният Владимир Василев няма криминално досие. Братята са наследници на богата фамилия. Баща им управлявал приживе просперираща фирма, занимаваща се основно със строителството и ремонтите.

Двамата имат законно притежавани лични оръжия, с едно от които е извършено и убийството. Потърсихме Милен Василев в дома му – огромно имение в покрайнините на Стара Загора. Там обаче не намерихме никой.

Приятели на убитият Станимир обаче споделят опасенията си че влиятелното семейство може да въздейства на разследването и развоя на съдебния процес. „Имам опасения, че може би няма да си получи заслуженото при положение, че е изключил камерите”, каза Пламен Митев.

За разлика от чистото досие на Владимир, убитият 35-годишен Станимир Иванов има богато съдебно досие и арести за сбиване и наркоразпространение. Според приятелката му Десислава обаче, точно бурният характер на половинката й както и досието могат да променят хода на разследването. Въпреки, че е наясно с криминалните прояви на Станимир, тя го вижда и в друга светлина.

„Той беше джентълмен. Само бях чувала  какви глупости е правил, че е лежал в ареста, в затвора, но не съм обръщала внимание. Станимир искаше да си живеем нормално, каза че най-накрая е намерил нещо”, разказа Десислава.

Двамата адвокати на Владимир Василев се въздържаха от коментар, изчаквайки резултатите от назначените от прокуратурата експертизи. От коментар заради напредналата фаза от разследването се въздържаха и от прокуратурата.

Равносметката – докато тече разследването за това, което  е виновен и кой не, две жени останаха сами, без партньорите в живота си. Дарик

Continue Reading

Стара Загора

Наблюдавайте и търсете около себе си знаци и съвпадения

Published

on

Луната е в знак Рак до 15:45ч на 17 май

Това е времето за проявление на онези чувства, които човек отдавна потиска в себе си. Вашият вътрешен Аз ще ви подскаже, че ​​сами сте заключили много емоции в себе си, отказвайки се да признаете самото им съществуване.

Често през този лунен период човек е лесно податлив на бързи емоционални реакции.  

Интуитивните усещания се засилват. Впечатлителността и възбудимостта се увеличават ( особено при жените). Повишената нервност и емоционалност често водят до изостряне на безсънието.

По това време са особено уязвими гърдите, млечните жлези, черният дроб и жлъчния мехур. Възможно е да се появят нарушения във функционирането на стомаха и на цялата храносмилателна система. При хора страдащи от стомах и черен дроб е възможно обостряне на хронични заболявания, свързани с тези органи.  

Продължава 5 лунен ден до 09:09ч на 16 май (от 08:19ч на 15 май)

Следва 6 лунен ден от 09:09ч на 16 май до 10:07ч на 17 май

Първият от “благословените дни”. В този ден към земята идва мощен енергиен поток. Символ на този лунен ден е жеравът, който олицетворява връзката с боговете и възможността да се влезе в по-висшите състояния на съзнанието. Ден на интуитивното знание. Наблюдавайте и търсете около себе си знаци и съвпадения. 

Това е период на стабилност. Всичко, което се случва в шестия лунен ден, е обхванато от аура на спокойствие и равновесие. Всички ситуации са неутрални, те не засягат цялостната картина на живота.

Този ден е особено благоприятен за смели и амбициозни проекти. Мечтайте, дерзайте, старайте се да бъдете по-добри от останалите и късмета ще ви се усмихне! Нещата трябва да стават плавно, без бързане. Нужно е да се подхожда съзнателно към това, което се случва, навреме трябва да се прекратят недоволството и отрицателните емоции. Ден за опрощение, стремеж към любов и благодат.

Денят трябва да се използва за почивка и спокойни дейности. Всякакви емоционални вълнения може да причинят здравословни проблеми. Специален ден за адаптиране, за преосмисляне, за оценка на последните събития. Отърсете мисълта си от житейските грижи. Добре е за отпускане, медитация, релаксация, йога. Специално се препоръчва пранаяма. Благоприятно въздействие оказват духовните практики. Добре е да се посвети на самоусъвършенстване.

Денят, в който човек трябва да намери сили за любов. Ако простите на някого за отрицателна постъпка, тогава Вселената ще ви възнагради с положителна енергия. Важното е да можете правилно да я използвате. 

Не давайте днес личните си вещи на друго лице, дори на близък човек. Заедно с тях ще ви напусне спокойствието и късметът ще ви забрави.

Секс – Сексуалните отношения трябва да бъдат спокойни и нежни. Подходящо за класическия секс с традиционни пози. Въздържайте се от пози, които изискват по-активни действия. Бъдете мили нежни, ласкави, нека да има  повече целувки и прегръдки. 

Подстригването способства подобряване на здравето. Ще ви се открият нови финансови източници в скоро време или нови способи за доходи.

27 слънчев ден –  Днес  се  отваря небесната врата и Висшите сили говорят с нас чрез знаци. В този ден по слънчевия календар се намираме под контрола на Небето. Цялото внимание на всички Небесни сили е насочено към нас и нашите мисли, действия. Нужно е да се съблюдават правилата за правилно общуване между хората. Молете се за близките си, за себе си, молитвите ви ще бъдат чути.

Continue Reading

Стара Загора

Продължават творческите срещи на открито в Стара Загора

Published

on

Творческа среща под надслов „Игри- рисунки- забавления“  събра на една сцената талантливи старозагорци. Събитието се проведе снощи в едно от най-новите арт пространства на Стара Загора „Квадратът“.

„Целта на тази поредица от срещи е гражданите да се запознаят с различни герои- архитекти, скулптори, художници, които да представят своята работа“, каза по време на откриването арх. Велимир Георгиев. Той допълни, че идеята за такъв тип творчески събития  е стартирала през миналата година и ще продължи и през тази.

Арх. Михаела Захариева представи разказването в рисунки като удоволствие, игра и експеримент или кое (по)ражда илюстрацията. Публиката се запозна и с вдъхновяващите илюстраторки Беатрис Алеман и Калина Мухова.

Личната си история разказа и творецът Никола Райнов. Той разкри причината за написването на първата си книга за успеха и предизвикателствата по пътя към него.

Почитателите на настолните игри и потомствени архитекти- Мартин Бакърджиев и Александър Бакърджиев представиха стъпките за направата на игра.

На събитието присъстваха зам.-кметът Милена Желева, гл. архитект Виктория Грозева и граждани.

Срещите се организират от Община Стара Загора и САБ-дружество Стара Загора.

Continue Reading

Стара Загора

Старозагорчета се класираха за математически финал в Куала Лумпур

Published

on

В края на април 2021 г. в Стара Загора се проведе квалификация за тайванската олимпиада по математика World Mathematics Invitational – WMI, за ученици от 1 до 12 клас.

За финала, който ще се проведе в края на юли в Малайзия, се класираха 47 български ученици от 1 до 12 клас, сред тях и 13 старозагорчета.

Нашите финалисти са:

Павел Казаков, златен медал от квалификацията, СУ „Максим Горки“;
Ния Казакова, сребърен медал, 6 ОУ „Св. Никола“;
Димана Никова, сребърен медал, 2 ОУ „П. Р. Славейков“;
Ема Маркова, бронзов медал, НУ „Димитър Благоев“;
Матея Косева, бронзов медал, 4 ОУ „Кирил Христов“;
Боян Сливков, бронзов медал, 4 ОУ „Кирил Христов“;
Ивайло Косев, бронзов медал, 4 ОУ „Кирил Христов“;
Ели Стоянова, бронзов медал, 4 ОУ „Кирил Христов“;
Драгомир Ников, бронзов медал, 2 ОУ „П. Р. Славейков“;
Йоан Михайлов, бронзов медал, ППМГ „Гео Милев“;
Радослав Балкански, бронзов медал, ППМГ „Гео Милев“;
Станислав Димов, бронзов медал, ППМГ „Гео Милев“;
Пламен Желев, бронзов медал, ППМГ „Гео Милев“.

Квалификацията и финала за WMI бе в 2 части по 40 минути.

Учениците от 1–ви до 4–ти клас решаваха задачите на български език, а участниците от 5–ти до 12–ти клас – на английски език.

Старозагорското участие във финалите на Тайванската олимпиада датира от 2018 г., когато в столицата на Южна Корея медали за Стара Загора спечелиха Мирослав Минчев, Теодор Танков, Максим Танков и Александър Данчев.

Голям успех постигна през 2019 г. във Фукуока (Япония) Йоан Михайлов, който надви азиатската конкуренция и спечели диамантен медал от състезанието.

Миналата година финалът за българските участници се проведе в Стара Загора заради сложната обстановка. Сред златните медалисти имаше отново старозагорци – Павел Казаков и Йоан Михайлов.

Плаката за българската квалификация с кадър от българското участие в Сеул през 2018 г.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com