Сватби

ПЪЛЕН ОБРАТ! Зимата идва! Студ, дъжд и сняг ни връхлитат в събота

Истинска зима ще настъпи в събота. Температурите рязко ще паднат, в цялата страна ще вали дъжд, а по планините сняг.

Привечер в петък, отначало над северозападните райони, ще започнат превалявания от дъжд, които до обед в събота ще обхванат по-голямата част от страната. От северозапад ще нахлува студен въздух и преваляванията над 1400-1500 метра ще бъдат от сняг, като по високите части на планините ще се образува и временна снежна покривка.
Дневните температури ще бъдат доста ниски, от около 6-8 градуса по високите полета на запад до 12, 14 по Черноморието.
При увеличаване на интензивността на валежа, дъждът ще преминава в мокър сняг и по високите полета на Западна България, включително в районите на Перник, София, Трънско и Драгоман.
Умереният и силен вятър ще усилват усещането за студено време. През нощта преваляванията ще продължат, като в сутрешните часове над Западна България ще спират. Над източните райони ще превалява с прекъсвания и в неделя и едва в ранните часове на понеделник ще спират и там.
Дневните температури в неделя ще се повишат малко, но ще остане студено за началото на октомври. Стойностите им ще бъдат от около 10 – 11 по високите полета на запад и в североизточните райони, до 16, 17 градуса в западната част на Дунавската равнина.
През почивните дни планините ще бъдат опасни за туризъм. Ще бъде студено, много ветровито, със силен, по билата бурен северозапад-северен вятър. В ниските части ще вали дъжд и мокър сняг, а в средните и високи -сняг, като над 1700-1800 метра температурите ще са отрицателни през по-голямата част от денонощието.
В понеделник облачността ще бъде променлива, като ще има и слънчеви интервали. Във вторник през деня ще се затопли слабо и максималните стойности ще бъдат от 14 до 20 градуса.
Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване през следващите дни през планинските проходи, да не тръгват на път с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Проходите на височина над 500 м, на които се очакват снеговалежи, са: „Петрохан”, „Троянски”, „Шипка“, „Републиката“, „Ришки”, „Айтоски”, „Котленски”, „Дюлински”, „Твърдишки”, „Обзорски”, „Печинско”, „Вратник”, „Превала”, „Предел”, „Рожен” и „Пампорово”.
Пътноподдържащите дружества имат дежурни екипи и са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. pik

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com