Свържете се с нас

Стара Загора

Прокуратурата в Стара Загора разследва катастрофата на автомагистрала „Тракия“

Published

on

Районна прокуратура-Стара Загора извършва разследване по досъдебно производство за катастрофата с автобус на автомагистрала „Тракия“, при която са пострадали деца от Сърбия. Това съобщиха от пресцентъра на Районната прокуратура.

На 14 август 2022 г. около 20:00 ч. на автомагистрала „Тракия“, в района на км 217, в землището на общ. Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство – автобус „МАН“ със сръбска регистрация, са били нарушени правилата за движение по пътищата и с това по непредпазливост са причинени средни телесни повреди на повече от едно лице. Автобусът се движил в посока към София, като превозвал 47 пътници – сръбски граждани, голяма част от тях малолетни и непълнолетни деца.

На място е изпратен дежурен екип от Областната дирекция на МВР-Стара Загора като местопроизшествието е било запазено. При катастрофата са пострадали по-голяма част от пътниците, посочват от Районната прокуратура в Стара Загора.

На 28 лица е оказана медицинска помощ в ЦСМП-Стара Загора и са били освободени, а други 14, които са в по-тежко състояние, са настанени на лечение в различни клиники в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора.  От тях девет са малолетни деца, трима непълнолетни и двама възрастни.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.343, ал.3, б. “а“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс, като предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до шест години.

Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Със заповед на административния ръководител на Районна прокуратура-Стара Загора е определен екип от прокурори, които да ръководят разследването по досъдебното производство.

И към момента продължават действията по разследването – извършен е първоначален оглед на местопроизшествието и на превозното средство, осигурени са преводачи и се провеждат разпити на свидетели, предстои назначаване на автотехническа експертиза и множество съдебномедицински експертизи.

Водачът на превозното средство е задържан за 24 часа и предстои привличането му в качеството на обвиняем.

На място на тежкото пътно произшествие бяха главният прокурор Иван Гешев и Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба.

Продължете с четенето

Стара Загора

Базар насърчава бизнес умения у деца за празника на Стара Загора

Published

on

Детски базар в Деня на Стара Загора организира Творческият колектив „На улицата“. Мотото е „От деца за деца“. Мястото – тематично – е в парк „5-и октомври“.

Базарът се провежда за пръв път, а целта  е да се развият предприемаческите умения при децата. Могат да се продават запазени и чисти детски книги, пъзели, колекционерски картички (merch), колички, плюшени играчки (изпрани), настолни игри, плакати, играчки, спортни принадлежности.  Забранени за продаване са: дрехи, обувки, електронни устройства, учебници, колелета, тротинетки.

Участие могат да вземат деца от 7 до 14 години. Децата до 10-годишна възраст, по възможност, следва да са с придружител.

Записването за участие ще е на 5-и октомври, от 11.00 часа, в парк „Пети октомври“. Базарът ще продължи до 17.00 часа същия ден. На централна шатра ще има доброволец, който записва името на детето и му дава номер на масата.

Само след дни – между 7 и 9 октомври, Творческият колектив „На улицата“ ще направи и своите традиционни урбанистични срещи. В тях участват много гости като Маргарита Доровска (Дом на хумора и сатирата, Габрово), Галин Попов (Варуша юг, Велико Търново), арх. Мария Бадева от Съюза на урбанистите в България и много други. В петъчната вечер ще има специален гост от Варна: арх. Венцислава Недялкова от „Пространствата на Варна“ ще разкаже как бизнесът, архитектите и дейците на културата работят съвместно за развитието на варненския арт квартал „Таляна“. Към програмата се включва и еко кампанията „Промени картинката“, която ще се разгърне на площада зад Универсалния магазин.

Повече за урбанистичните срещи: https://www.facebook.com/events/1508149142971178

Продължете с четенето

Стара Загора

Представят кариерните перспективи на Стара Загора на форум в Мюнхен

Published

on

Община Стара Загора е единствената българска община, която ще се включи в първото по рода си събитие извън границите на страната, насочено към привличане обратно на българите, живеещи в чужбина.

Инициативата е организирана от „Bulgaria Wants You“ и ще се проведе в Мюнхен, Германия, на 9 октомври. Мотото е „Живот и кариера – защо в България?“. Община Стара Загора се представя на общ щанд с две от водещите местни компании – “Edynamix” и “Regiocom”. Със съдействието на отдел „Инвестиции“ на Общинска администрация, ще бъдат представени възможностите, които предлага градът за кариерно развитие и социален живот. По време на събитието ще се включи и екипът на Индустриална зона „Загоре“, който има съществен принос към повишаване на инвестиционната активност към региона.

Входът  за събитието е свободен, но регистрацията е задължителна: https://bulgariawantsyou.com/events

Продължете с четенето

Стара Загора

Музикалната школа към Старозагорска митрополия обявява прием на деца и ученици

Published

on

Музикалната школа към Старозагорска митрополия, създадена по инициатива на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, обявява прием на деца и ученици на възраст от 5 до 19 години. Направленията, в които ще бъдат обучавани са: детски църковен хор; музикална певческа школа – класическо пеене, камерна музика, вокална техника; музикални инструменти – пиано, виолончело и флейта, с преподаване на солфеж и теория.

Всички занятия са безплатни, като часовете и дните, в които се провеждат са съобразени с училищните ангажименти на записалите се. Преподавателите Мария Денкова, Пролет Пенчева и Полина Влахова – Петкова не крият възхищението си от стремежа и старанията на учениците си и са категорични, че сред тях са бъдещите музикални звезди на страната ни. Припомняме, че от създаването на школата през 2020 година, над 50 деца са преминали през уроци по пеене, вокално майсторство и пиано.

За повече информация може да се свържете с преподавателите:

Мария Денкова – детски църковен хор и солфеж – 0899644448

Пролет Пенчева – вокална техника, класическо пеене и солфеж – 0899673017

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com