Премиера на балета “Лешникотрошачката” на 3 април в Старозагорската опера

Балетният шедьовър на П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“ е най-новото заглавие в афиша на Балета на Старозагорската опера. Приказната история на Е.Т.А. Хофман ще оживее в пълния си блясък на 3 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Постановката на „Лешникотрошачката“ е по авторската хореография и режисура на заслужилия артист на Руската федерация Константин Уралски. Асистент-хореограф е Наталия Коробейникова.

„Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера – Стара Загора е много интересна, момичетата и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък. За мен балетът „Лешникотрошачката“ е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител“ – казва хореографът на постановката Константин Уралски.

Декорите и костюмите на „Лешникотрошачката“ са на италианския художник Салваторе Русо. В новата постановка, решена в традиционен класически стил, участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова респектира със своите високи постижения и стремителен възход. Познатата приказка на „Лешникотрошачката“ ще бъде разказана за първи път на сцената на Операта в първите дни на пролетта. Младите и безусловно талантливи артисти на балетната трупа на Старозагорската опера чрез езика на танца ще пресъздадат вълшебната история, разгърната в съня на Мари в нощта преди Коледа. На героинята, заедно с дървената кукла-Лешникотрошачка, й предстои да победи Цар Плъх и да се отправи на пътешествие в приказни светове.

В ролята на Мари на 3 април ще танцува изящната балерина Марина Сороче. Лешникотрошачът-Принц е Томоки Ишиго, Дроселмайер – Ивайло Янев, Фея Драже – Анелия Димитрова, Крал Мишка – Франческо Бориело, Принц Коклюш – Паскуале Казиела и др.

„Лешникотрошачката“ се играе не само по Коледа. Тя се появява в живота на всеки човек винаги в точното време и на точното място. Защото човешкото сърце винаги има нужда от красива приказка, която да връща вярата му в Доброто обратно в сърцето.

„Лешникотрошачката“ на Старозагорската опера – това е една ярка постановка, възхитителни костюми, впечатляваща сценография, класическа хореография, познати от детството любими мелодии – истинско коледно чудо и очакван подарък за малки и големи!

Следващите спектакли на „Лешникотрошачката“ са на 24 април – от 11.00 часа ще бъде представена адаптирана едночасова версия за най-малките зрители, а от 19.00 часа – пълната версия за деца и възрастни.

Творческият път на хореографа КОНСТАНТИН УРАЛСКИ започва в Болшой театър, на чиято сцена танцува след завършването на Московското държавно хореографско училище. Избирайки за себе си професията на хореографа, Уралски постъпва в балетмайсторския факултет на ГИТИС в класа на проф. Олга Тарасова. След това предприема отчаяна, авантюристична стъпка – напуска Болшой театър и заминава на Запад (Германия и САЩ), за да опознае формите на съвременния танц, за който по това време в СССР само се говорело, но никъде не се преподавало. В Америка предложили работа на Уралски. Приемайки предложението, той остава в САЩ и става Артистичен директор на балетна трупа.

В периода 1991-1996 г. Константин Уралски е художествен ръководител на балета в Айова, САЩ. Отделя много сили за повишаване на художественото равнище на балетната трупа, поставяйки 15 оригинални балетни спектакли, които предизвикват голям интерес от страна на критиката и специалистите. Сред тях са: „Птиците“, „My Reverie“, „Кармен-сюита“, „More Than Two to Tango“, „Макбет“, „Размисли за Петрушка“, „Музиката на Албинони“, „Доктор Живаго“ и др.

76548748Творческата работа му носи известност в САЩ, където го възприемат като «руски американец». През 1998 г. Уралски получава покана от балет „Москва“ да постави спектакъла «Валс на белите орхидеи» по мотиви от произведението на Е.М.Ремарк, музика на Морис Равел и френски шансони от 30-те години на 20 век. През следващите години балетмайсторът продължава активната си работа в САЩ, Европа и Латинска Америка, създавайки балетни постановки по музика на Моцарт, Рахманинов и др.

От седем години е главен художествен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. За втори път работи с български оперен театър. През сезон 2006-2007 г. Константин Уралски поставя на сцената на Варненската опера балета „Доктор Живаго“ по музика на Кирил Волков.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com