Стара Загора

Преизбирането на кмета на Стара Загора Живко Тодоров изглежда начертано

Местните избори са след по-малко от два месеца. Повечето коментатори са на мнение, че каквото и да стане на тях, няма да се отрази сериозно на управленската конфигурация. Донякъде с основание. Очакванията са да продължи доминацията на ГЕРБ, а основната интрига е дали ще има ясни знаци за сближаване между ГЕРБ и ДПС. Второто има потенциал да разклати управлението – по-скоро като повод за граждански натиск. Но и ако доминацията на ГЕРБ не бъде потвърдена, това също може да предизвика сътресения.

Няма вариант, при който ГЕРБ да не е първа политическа сила по броя на съветниците и на кметовете. Но това е “консумирана” новина, тя вече е отчетена при политическите анализи и сметки. Рискът за ГЕРБ е загуба в някои от големите градове. За да бъде препотвърдена и неоспорвана позицията на ГЕРБ, партията не трябва да допуска загуба в първите 6 града на България – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. В тези градове живее около една трета от населението на България и резултатите в тях може да са сигнал за преобръщане на статуквото – или за неговото запазване. Към днешна дата преизбирането на действащите кметове в София, Бургас и Стара Загора изглежда начертано, но в другите не е точно така. Все още непубликувани данни сочат, че кандидатите на ГЕРБ в останалите 3 града имат, разбира се, сериозни шансове, но победите им в никакъв случай не са гарантирани.

Политическото равновесие в България е много крехко, но засега изглежда стабилно, понеже няма сериозна алтернатива. Местните избори няма да я произведат, но всяка слабост на ГЕРБ ще подрови статуквото. Затова и ГЕРБ няма право на грешки. Останалите – дори и да не направят добри резултати – няма да загубят нищо. Но за ГЕРБ залогът е огромен.
Анализ на Георги Даскалов, ekipnews.bg / standartnews.com

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com