Предприятия в Стара Загора спират работа заради скъп ток

Енергоемки производства и предприятия в Стара Загора ще бъдат спрени, заради високата цена на електроенергията на свободната борса, предупредиха в съобщение до медиите от “Холдинг Металик”. 

Поради трикратно по-високата цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса, днес три предприятия от системата на “Холдинг Металик” в Стара Загора работят с 50% от капацитета си. Това са машиностроителният завод “Металик” АД – Стара Загора, леярското предприятие “Чугунолеене” – Първомай и “Енергоремонт – Гълъбово” АД – Гълъбово. Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно, предупреждават от ръководството на холдинга. 

В “Металик”, “Енергоремонт – Гълъбово” и “Чугунолеене” са спрени всички енергоемки машини и агрегати. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 195,40 лв. за мегават/час. Това е над три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50 – 70 лв. за мегават.  Предните два дни цената на борсовия ток отново беше над 100 лева за мегават, което също е непосилно.  Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата, с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия, споделиха още от “Холдинг Металик”.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com