Connect with us

Стара Загора

Предлагат Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора да носи името на проф. Минко Балкански

Published

on

Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора да носи името на проф. Минко Балкански, е предложението на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата.

То е включено в дневния ред на януарската сесия на Общинския съвет.

Общинското училище е открито през май миналата година със заповед на министъра на образованието като общинско училище. През първата учебна година е осъществен пълен прием като в училището се обучават 52 ученици в 2 паралелки по специалности от професията „Приложно програмиране” и „Системно програмиране”. За новата учебна 2021/2022 година са заложени две нови паралелки по същите направления.

„В първите години на дейността и утвърждаването на училището, безспорно важно е името, което то ще носи. В този смисъл името, а надяваме се и личното участие на проф. Минко Балкански ще допринесат училището да гради авторитет и да се наложи като средище на модерно образование и високи постижения.

Заедно с това, подкрепата на предложението на Училищното настоятелство ще бъде израз на дълбоко уважение и признателност за родолюбивата и народополезна дейност на човек, роден и трайно свързан със Стара Загора и България“, е записано в мотивите на предложението.

Проф. Минко Балканские роден на 24 юли 1927 г. в с. Оряховица, общ. Стара Загора. Понастоящем живее във Франция, но връзката му със Стара Загора е непрестанна. Проф. Минко Балкански е учен от световна величина, чиято научна кариера е свързана с водещи университети, научни институти и организации в Европа, САЩ, Япония, Китай, Индия и др. Автор е на книги, монографии, научни публикации. Обявен е за „Доктор хонорис кауза” на СУ „Св. Климент Охридски”, Тракийски университет, НБУ, Американския университет в България, за Будител на годината – 2018 г. и Будител на Стара Загора – 2020 г. Носител е на държавни и научни отличия.

Почетен гражданин на Стара Загора.

Проф. Минко Балкански развива активна дейност в подкрепа на съвременното българско образование, наука и култура. Приносът му в откриването и насърчаването на млади таланти и предоставените условия и възможности за тяхното израстване и развитие са безспорни и значими. Особено ценна е връзката на проф. Балкански с родния му край с родолюбивата и мащабна дейност на Фондация „Миню Балкански”.

Чрез школите, конкурсите и създадения през 2018 г. Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика Стара Загора е средище на работа с талантливи млади хора.

Дарик

Continue Reading

Стара Загора

Виж с коя бюлетина номер ще се явяват партиите и коалициите на парламентарния вот

Published

on

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване в парламентарните избори на 4 април.

Първата партия, която бе изтеглена от избирателната кутия по време на жребия бе “Възраждане на отечеството” с бюлетина номер 12 за предстоящия парламентарен вот.

Патриотична коалиция “Воля-НФСБ” получи номер 24 в бюлетината за гласуване, ПП “Благоденствие” – обединение и градивност получи номер 23, “Граждани от протеста” – 17, ПП “Глас народен” – 19, Движение на непартийните кандидати – 20, Партия на зелените – 25, Пряка демокрация – 30, “Атака” – 7, ПП “Правото” – 22, Републиканци за България – 21, ПП “Общество за нова България” – 26, ДПС – 9, ПП “Нация” – 15, Коалиция “Изправи се! Мутри вън!”- 18, Български съюз за директна демокрация – 27, ПП ВМРО – 1, ГЕРБ-СДС – 28, Български национален съюз – 3, “Възраждане” – 5, Движение заедно за промяната – 13, БНО – 14, Българска прогресивна линия – 10, Ние, гражданите – 2, БСП за България – 4, ПП “Има такъв народ” – 29, Демократична България – 11, ПП АБВ – 6КОД – 8 и ПП МИР – 16.

Припомняме, че при предишните парламентарни избори през 2017 г. БСП и ГЕРБ имаха последователни номера, съответно 10 и 11. 

Тогава в парламентарния вот участваха 13 партии и 9 коалиции. 

Continue Reading

Стара Загора

Кметът Живко Тодоров с поздрав към старозагорци по повод Националния празник 3 март и честване на 143 години от Освобождението на България

Published

on

„Уважаеми старозагорци,
Уважаеми гости на Стара Загора,

Днес, 3 март е денят, в който се прекланяме пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни герои, воювали за нашето свободно и достойно настояще. На този празничен ден, когато горди ще развеем българския трибагреник, нека не забравяме, че нашата свободата не е подарена, а извоювана благодарение на поколения българи, революционери, просветители и будители. Прекланяме се пред всички разпалили пламъка на родолюбието, на историческата памет, на националното достойнство.

Нека помним, че в 3 март, в националния ни празник, са вплетени не само достойнствата ни като народ, но и нашата отговорност пред бъдещето.

Нека възпитаваме децата си в любов към Родината и бащиното огнище, за да градим заедно, мъдро и все по-отговорно настоящето и идните дни. Делото на първостроителите, техните завети и мечти за силна и свободна България, са нашият пример за отговорност и патриотизъм днес.Техният завет е да бъдем единни, по-силни от всякога и да прегърнем нашето бъдеще, тук, в нашия град, в нашата България!

Честит Национален празник!“, се казва в поздравителния адрес на Тодоров.

Continue Reading

Стара Загора

Промяна в разписанието на обществения транспорт в Община Стара Загора на 3 март

Published

on

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че на празничния 3 ти март, вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии на обществения транспорт ще се осъществява по обичайния си маршрут с неделно разписание.

Изключете правилната автобусна линия №51, която ще се изпълнява със съботно разписание.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com