Стара Загора

Преглеждат безплатно за туберкулоза в Стара Загора

Дните от 12 до 16-ти март са обявени за „Седмица на отворените врати“ срещу туберкулозата в Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора. Всяка година в света от тази болест се разболяват 10,4 млн. души, от които 1,8 млн. умират. Туберкулозата е сред 10-те най-чести причини предизвикващи смърт.

Това сочат данните на Световната здравна организация. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги и да се популяризира здравословният начин на живот. Всеки пациент, независимо дали е здравно осигурен, ще има право на скрининг за туберкулоза чрез анкета, консултации, при съмнение за туберкулоза – на преглед и други изследвания. За 2016 г. заболяемостта в старозагорска област е 17 на сто хиляди при 21,3 на сто хиляди за страната.

Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Светлан Михайлов, координатор за  областта  на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com