Connect with us

Новини от Областта

Празнуваме Архангеловден!

Published

on

Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на “съборното единство на ангелските чинове”
Името Архангеловден се е променило през времето и вече се среща и като Хрангеловден или Рангеловден.
Празникът е известен също и като Събор на Св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

В православната църква седемте ангели, които стоят пред Господ са:
св. Архангел Михаил представя Божието слово,
Архангел Гавраил (сила Божия) е носител на Божиите тайни,
Рафаил-лечител на недъзите,
Уриил е просветител на душите,
Салатиил е молител и застъпник пред Бога,
Иехудиил е прославящ Господа,
Варахиил е подател на Божиите благословения.

Архангел Михаил (в превод означава “Кой е като Господ”) е най-силният от архангелите, които стоят до Господ и се смята, че той е техният военочалник и покровителства войниците. Освен това Архангел Михаил представя божието слово.
На него се е паднала нелеката задача да разделя душата на умиращия от тялото му с нож или сабя. Той е първият, който посреща душата на починалия човек – смята се, че го прави с ябълка. В едната си ръка държи златна ябълка, с която примамва душата на умиращия, а в другата има нож, с който изважда душата от тялото. За човек, който умре с усмивка се казва, че Архангел Михаил му е дал златна ябълка, а ако си замине в мъки и се гърчи – дал му е да изпие горчива чаша. След това отвежда душата в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я насочват към ада или райската градина– в зависимост дали е грешна или праведна.
Въпреки нелеката задача – да поема първи душите на умрелите, той е символ на светлината, справедливостта, тържествуването на доброто.

На много места на този ден се правят обредни хлябове и курбан за светеца. Когато се съберат в дома на обща трапеза най-възрастният от семейството взема обредния хляб и го разчупва на кръст с молитва към Архангелите за покровителство и благодат на семейството и нивите.

На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената: Ангел, Ангелина, Гавраил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рангел, Райна, Рая, Радка, Радиана, Радина, Емил, Емилия и други.

Свят

При обработени 51%: ГЕРБ-23.59%, ИТН-20.66%, БСП-17.13%

Published

on

При обработени 51.19% СИК протоколи в РИК Стара Загора обобщените данни към 11:30 часа сочат запазване на досегашната конфигурация.

Обобщените данни са:

ГЕРБ-СДС                                   13 594         23.59%

ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД             11 908         20.66%

БСП за БЪЛГАРИЯ                         9 871        17.13%

ДПС                                                  4 903         8.51%

ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!        3 878            6.73%

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ      3 836            6.66%

ВОЛЯ И НФСБ                                2 012           3.49%

ПП ВМРО                                         1 773          3.08%

От Централната избирателна комисия съобщиха, че към 11:00 часа са обработени 66% от данните за страната.

Очаква се и до края на деня да бъдат въведени данните на ниво Районни избирателни комисии, а в късните часове трябва да започне повторното преброяване. Дарик

Continue Reading

Свят

Съветник сигнализира РИОСВ-Стара Загора за незаконни сметища по селата

Published

on

Информация за нерегламентирани сметища в две старозагорски села е подала в РИОСВ общинският съветник от „Възраждане“ Искра Михайлова. Общо четири били обособените купища със смет в Арнаутито и Загоре, а сигналът за тях Михайлова е получила от жители на двете села.

„Това, което получих като информация от хората е, че сметищата са от години. Жителите на Загоре са сигнализирали кмета на Загоре неколкократно. Те са и видими с просто око“, посочи в интервю за Радио Стара Загора общинският съветник.  

В имейли до кметовете на двете села тя настоява за информация за причините, поради които не е взето отношение досега по сигналите на хората. „Искам да разбера дали те имат проблем да се справят с тях и дали не бих могла аз да им помогна, да съдействам чрез Община Стара Загора и чрез Общински съвет“.

По отношение на инертния материал, за който преди дни Искра Михайлова алармира, че е струпан в парк „Бедечка“, тя съобщи, че има уверението на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров, че мястото ще бъде изчистено. Не е установено обаче, кой е струпал чакъла. „От общината, както и аз допуснах, предполагат, че собственик на увеселително съоръжение, участник в панаира за празника на града, е направил това без разрешение, за да не се разкалва мястото“, сподели още Искра Михайлова. БНР

Continue Reading

Свят

Хората и събитията като огледало отразяват нашата вътрешна същност

Published

on

Луната продължава да e в знак Близнаци до 23.47ч на 4 ноември.

Засилва се жизнеността, общителността, желанието да се действа бързо, любознателността и любопитството стават по-активни. Енергията се разпилява в “нищонеправене”, свободни развлечения, безгрижно любопитство, безполезни усилия. Хората са подложени на всякакви външни влияния, прекалено податливи, неспособни да мислят задълбочено и да вземат сериозни решения.

От маникюр е добре да се откажете. Добър резултат върху кожата на лицето оказва масажа и гимнастиката. Във фитнеса обърнете внимание на мускулите. Уязвими са белите дробове, може да има затруднено дишане и запъхтяване. Бъдете внимателни с ръцете и плещите, не ги натоварвайте. Съществува голяма вероятност от травми. Уязвима е също нервната система.

Продължава 18-ти лунен ден до 19.02ч на 3 ноември (от 18.28ч на 2 ноември)

Символ на деня е огледалото. Символичен герой на този лунен ден е Алиса от огледалния свят. Отношението на хората и събитията на деня отразяват нашата вътрешна същност, показват грешките, над които трябва да работим. Може да се появи апатия, емоционална или физическа слабост. Бъдете предпазливи и благоразумни.

Денят е пасивен и достатъчно опасен и критичен. Проявявайте търпимост към другите и не пожелавайте зло никому. Това време е опасно за разрушаване на структурите. Могат да се направят сериозни грешки, особено в областта на работата и бизнеса. По-добре да се въздържате от всякаква социална дейност. Новите дела са неудачни. Неблагоприятен ден за деловите хора и за бизнеса. Решението на финансовите въпроси да се отложи. Съдебните дела могат да имат неочакван изход. Неблагоприятно за изпити. Активните дела се допускат, но не са препоръчителни. Може да се занимавате с творческа работа.

Денят не подхожда за общуване. Изясняването на отношенията още повече ще се заплетат. Подходящо е за кратко пътуване и смяна на обстановката. Добре е за медитация.

Заболяванията възникнали в този ден, често са измамни и опасни. Лекува се не истинската болест, тъй като тя е скрита, замаскирана. Лечението трябва де се провежда внимателно, тъй като процеса може да бъде непредсказуем и е необходимо да се избере подходящото лекарства. Уязвими са бъбреците, бедрата и пикочен мехур, панкреас, ендокринна и пикочна система, кожата. Има тенденция към отравяне на кръвта, шлаките се отстраняват слабо. Не трябва да претоварвате бъбреците, трябва да пиете по-малко течности, да не ядете тежка храна. Особено внимателни трябва да бъдат диабетици и пациенти с панкреатит, да внимават при хранене.

Секс не се препоръчва. Да се избягва зачатие. Неудачен ден за бракосъчетание.

Грижите за растения по-добре да отложите.

Следва 19-ти лунен ден от 19.02ч на 3 ноември до 19.43ч на 4 ноември

18-ти  слънчев ден – Настроението трябва да бъде празнично и весело, всичко трябва да правите с лекота и усмивка на лице. Постарайте се да внесете в света повече хармония и радост. Доставяйте удоволствие както на себе си, така и на другите. Хубаво е да се смеете, да се радвате, да се веселите, да има развлечения, игри и занимания с децата, раздаване на подаръци. Препоръчва се да бъдете в приятна компания, да общувате с приятели. Добре е да се обменя информация и опит.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com