Connect with us

Стара Загора

По-ниски постъпления в общинския бюджет заради пандемията

Published

on

Разпространението на пандемията от COVID-19 от началото на 2020 г. предизвика сериозен икономически спад в националната икономика, който рефлектира и върху постъпленията в общинския бюджет на Стара Загора.

Постъпленията от данъчни и неданъчни приходи са с 2 384 хиляди лева по-малко спрямо същия период на предходната година. Отчетените разходи по бюджета на община Стара Загора възлизат на 136 714 752 лева, което е 83.94% от годишните разчети.

Годишните инвестиционни разходи на Община Стара Загора за 2020 г. са в размер на 23 280 хиляди лева. От тях 11 305 хиляди лева са от собствени бюджетни средства и субсидия от централния бюджет и 11 975 хиляди лева от безвъзмездна финансова помощ и съфинансиране по оперативни програми на Европейския съюз. Разходените средства съставляват 39.76 % от планираните за годината, като ниското процентно изпълнение се дължи на получените допълнителни трансфери за целеви разходи в края на годината.

Бюджетът на Община Стара Загора за 2020 година бе в размер на 148 380 хиляди лева. След направени корекции в хода на изпълнението му уточненият план по бюджета на община Стара Загора към края на 2020 година възлиза на 162 876 хиляди лева.

Получените средства през 2020 г. под формата на безвъзмездна финансова помощ по Оперативни програми на Европейския съюз за реализиране на проекти са в размер на 7 722 хиляди лева. Общата сума на приходите по бюджета възлиза на 159 856 хиляди лева, което представлява 98.15 % от планираните за годината приходи.

Събраните собствени приходи/данъчни и неданъчни/ по бюджета на общината възлизат на 44 172 хиляди лева при годишен разчет от 46 429 хиляди лева или 95.1 на сто.

Годишните инвестиционни разходи на Община Стара Загора за 2020 г. са в размер на 23 280 хиляди лева. От тях 11 305 хиляди лева са от собствени бюджетни средства и субсидия от централния бюджет и 11 975 хиляди лева от безвъзмездна финансова помощ и съфинансиране по оперативни програми на Европейския съюз. Разходените средства съставляват 39.76 % от планираните за годината, като ниското процентно изпълнение се дължи на получените допълнителни трансфери за целеви разходи в края на годината.

Данните са част от годишния отчет на кмета Живко Тодоров. Той ще бъде представен и гласуван от общинските съветници на сесията им, която ще се проведе на 28 януари. Дарик

Continue Reading

Стара Загора

Старозагорки отбелязват 8 март с поход

Published

on

Осмомартен бърз поход, организиран от Туристическо дружество “Сърнена гора” и Община Стара Загора и тази година ще се проведе. .

Събитието е в понеделник, Деня на жената. Инициатива е за пета поредна година. Освен пешеходен маршрут, програмата включва и се представя на празника с пикник. Сборният пункт е в 9 часа на езерото „Загорка“, като участниците ще се изпратят в посока изток, към Телевизионната кула.

Continue Reading

Стара Загора

Над 300 книги получи в дарителска акция библиотека „Родина“ в Стара Загора

Published

on

Над 300 книги получи в дарителска акция библиотека „Родина“ в Стара Загора, съобщи за Радио Стара Загора Красимира Лекова от културната институция. Това е четвъртото издание на инициативата, организирана в чест на Международния ден на книгодаряването – 14 февруари от  Издателска къща КИБЕА. Акцията продължи до края на февруари и бе под мотото „Дари книга, подари любов“. Старозагорската библиотека беше един от бенефициентите, допълни Красимира Лекова. 

Тази година зад инициативата застана и Асоциация „Българска книга“ – организацията на книгоиздателите, книготърговците и литературните агенти у нас. Около 250 от книгите бяха събрани в София, а останалите – в Стара Загора. Сред дарените книги има ценна научна и художествена литература за деца и възрастни, каза още Красимира Лекова

Библиотеката е партньор на издателство през годините в рамките на традиционния априлски маратон „Четяща Стара Загора”, припомни още Красимира Лекова. Тази година той отново ще се проведе и с него ще бъде представен двоен юбилей – в издателска къща КИБЕА и в библиотека „Родина“.

Continue Reading

Стара Загора

Месопустна задушница е! Спазват се три строги правила, а от днес е забранено да…

Published

on

На 6 март 2021 г. е Голямата задушница и всеки християнин може да се моли за душите на починалите близки. Тази задушница е  Месопустна и от този ден има забрана за използване на месо и месни продукти.

Нека да видим заедно какво може и трябва да се направи на този ден, за да отбележим правилно покойните. И кои неща са под най-строгата забрана и кои не са.

Първо, не се плашете да посетите Божия храм вечерта преди събота. Вечерта, на 5 март, в почти всички православни църкви ще се проведе панихида. На тази панихида се носят продукти, които след това ще бъдат раздадени на тези, които трябва да помнят починалите.

Съществува поверието, че жени, които са имали аборти или мъртви деца в задушница трябва да донесат в църквата ябълки в паметта на започват деца. Трябва да има толкова ябълки, когато има мъртви или артирани деца.

Разбира се, необходимо е да се представи бележка за възпоменанието на починалите роднини и приятели в храма.

На второ място, в събота, 6 март, можете да посетите гробището и да се по​​молите на гробовете на починалите близки.
Посещението на гробището обаче не се счита за задължително. Най-важното е да се молите за починалите. Така ще направите нещо важно за душата на починалия човек.

Ако по време на живота си човека не е бил много добър или ако сте били в конфликт с починалия, тогава трябва да се молите с двойно по-голяма сила и смирение.

Трето, на този ден е прието да почетем всички мъртви роднини и приятели на семейна вечеря. Те трябва да се спомнят само с доброто!

На 6 март (събота) ще отбележим Голяма задушница. В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите, като тази година първата задушница се пада на 6 март, ден преди Месни заговезни.

Втората задушница, наричана черешова, ще е на 19 юни 2021 г., събота.

Третата и последна задушница за годината е Архангеловата, която наричат още мъжка. Тя е преди Архангеловден – 6 ноември 2021 г. На нея почитаме всички четници, революционери, войници, офицери и военни лекари, участвали във въстанията и във войните, заедно с жените четници и милосърдни сестри.

Какво се прави на задушница?

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Ако сте започнали близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подава храна, като казва „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.

Блиц

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com