Сватби

Полицията с акция за колани и каски

До 13 септември пътните полицаи ще проверяват пътниците по пътищата на страната за обезопасителни колани. Инициативата е на TISPOL – европейската мрежа на пътните полицаи. От българското Министерство на вътрешните работи уточняват, че проверките ще се съсредоточат върху използването на обезопасителните колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства. Ще се следи и за това дали са поставени и детски обезопасителни системи, ако във возилата се превозват и деца.
Мотористите също ще бъдат обект на проверките. При тях се се следи основно дали те и спътниците им са с каски.
Основната цел на операцията е превенция. От реализирана през март месец т.г. аналогична проверка е видно, че намалява броят на участниците в пътното движение, които не спазват въведените стандарти за използването на обезопасителни системи по време на пътуване.
Като цяло българите са се оказали относително дисциплинирани по отношение на поставянето на коланите. Тогава при инспектирани 12 149 моторни превозни средства са установени 1 651 нарушения. Процентно изразено това са общо 13.6 %. Така страната ни се доближава до водещите европейски държави. От Пътна полиция обаче отбелязват, че все още българите не са достатъчно дисциплинирани по отношение на ползването на колани на задните седалки, а нерядко и подценяват детските обезопасителни системи.
Специално за летните месеци от Министерството на вътрешните работи отчитат, че се наблюдават и нарастване на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети, които поради ред причини, основно заради високите температури, не слагат каски.
В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилите, допълват отще от МВР.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com