Connect with us

Стара Загора

Покана за публично обсъждане на намеренията за поемане на дългосрочен дълг от Община Стара Загора през 2020 година

Published

on

На основание чл. 15, ал. 1 от Закона за общинския дълг  Община Стара Загора организира публично обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от  Обединение „ Фонд за устойчиви градове“, от „ФОНД ФЛАГ“ ЕАД и „Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие“. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров кани всички жители на общината, представители на бизнеса, неправителствени организации и цялата старозагорска общественост да участват в публичното обсъждане на намерението на общината за поемане на дългосрочен дълг.

Публичното  обсъждане ще се проведе на 28 септември (понеделник) от 17.30 часа, в зала „П. Р. Славейков“  на Община Стара Загора.

 1. Предназначение на дълга  –  за изпълнение на инвестиционни проекти както следва:
 1. „Обновяване на Летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“, град Стара Загора“;
 2. „Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“, град Стара Загора“;
 3. „Ремонт и въвеждане на мерки енергийна ефективност в СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“, град Стара Загора“;
 4. „Обединение „ Фонд за устойчиви градове“
 1. Максимален размер на дълга  – 6 950 000 (шест милиона и деветстотин и петдесет хиляди   ) лева в т. ч. за :
 2. „Обновяване на Летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“, град Стара Загора“ на стойност  до 2 950 000 лева;
 3. „Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“, град Стара Загора“ на стойност до  4 000 000 лева;
 4. Валута на дълга   –  български лева;
 5. Вид на дълга – дългосрочен дълг за изпълнение на инвестиционни проекти;
 6. Срок за погасяване – до 180 месеца;
 7. Източници за погасяване на главницата – от собствени бюджетни средства;
 8. Максимален годишен лихвен процент – осреднена лихва за целия кредит до 1 % на годишна база;
 9. Такса  за управление на кредит  –  до 0,5% годишно;
 10. Такса за предсрочно погасяване:
 11. при предсрочно погасяване до месец декември 2023 година със собствени средства до  1.5 % върху остатъчния размер на кредита;
 12. при предсрочно погасяване до месец декември 2023 година със средства различни от собствените   до 5 % върху остатъчния размер на кредита;
 13. Такса ангажимент – до 0,5% годишно;

10. Други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски – без други такси и комисиони; 

11. Начин на обезпечение на кредита – учредяване на особен залог по реда на ЗОЗ върху настоящи и бъдещи вземания на община Стара Загора на парични средства (собствени приходи) на Общината по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ от Закон за публичните финанси и бюджетните взаимоотношения на община Стара Загора по чл. 52, ал. 1, т. 1, букви „а“ и „б“ от Закона за публичните финанси, включително и тези,  постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог от Закона за публичните финанси.

 1. „ФОНД ФЛАГ“ ЕАД и „Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие“
 2. Максимален размер на дълга – 6 500 000 (шест милиона и петстотин хиляди ) лева, за Проект „ Ремонт и въвеждане на мерки енергийна ефективност в СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“, град Стара Загора“ в т.  ч. за:
 3. СУ „Васил Левски“, град Стара Загора“ на стойност до 3 000 000 лева;
 4. „СУ „Христо Ботев“, град Стара Загора“ на стойност до 3 500 000 лева;
 5. Валута на дълга – български лева;
 6. Вид на дълга – дългосрочен дълг за изпълнение на инвестиционни проекти;
Срок за погасяване – до 180 месеца; Източници за погасяване на главницата – от собствени бюджетни средства;Максимален годишен лихвен процент –  плаващ лихвен процент, формиран от сбора на 6 месечен Euribor плюс надбавка  от до 3 % на годишна база;
 • Такса за предсрочно погасяване – няма
 • Такса ангажимент – до 1% годишно;

9.Начин на обезпечение на кредита – учредяване на особен залог по реда на ЗОЗ върху настоящи и бъдещи вземания на община Стара Загора на парични средства (собствени приходи) на Общината по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ от Закон за публичните финанси и бюджетните взаимоотношения на община Стара Загора по чл. 52, ал. 1, т. 1, букви „а“ и „б“ от Закона за публичните финанси, включително и тези,  постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог от Закона за публичните финанси;

            Писмени предложения и становища ще се приемат в деловодството на Община Стара Загора и на електронен адрес  s.deneva@starazagora.bg.

Continue Reading

Стара Загора

Динамичен, пълен с енергия и положителен ден

Published

on

Луната е в знак Риби до 13:05ч на 18 октомври.

Хората са по-склонни да търсят грижи, внимание, разбиране и съчувствие. Засилва се мечтателността, състраданието, чувствителността, интуицията. Усещането за реалност отслабва, затова е по-добре да не се предприемат важни неща, но този период е благоприятен за изясняване на фактите. Не бива да се дава воля на отрицателните емоции, тъй като това не само няма да помогне, а напротив, за дълго може да ви изкара от релсите. Старайте се да общувате само с хора, които са ви приятни. Лесно може да се изпадне под чуждо влияние.

Уязвими са ходилата на краката. Добре е да се носят удобни и меки обувки и да се върви по-малко.

Лунен календар – 11 лунен ден до 17:44ч на 17 октомври (от 17:19ч на 16 октомври)

Това е много динамичен, пълен с енергия и положителен ден. В човек се пробужда огромна сила, която трябва да бъде отправена към съзидание. Всичко, което започнете сега, трябва да бъде доведено до край. Не се препоръчва пасивност, но и да се претоварвате е неуместно.

Противоречивост и нееднозначност ще преобладават през деня. Всичко трябва да се прави с голямо внимание, да се внимава да не се вършат лекомислени неща. Най-важното нещо сега е максималната концентрация върху духовната сфера.

Денят е подходящ за краткострочни задачи. Важно е да не се стартират никакви важни и дългосрочни проекти. Да не се предприемат рисковани дейности. Сега може да се започват само такива дела, които изискват пълна физическа и психическа отдаденост. Енергията в това лунно денонощие е не само активна, но и агресивна и трябва да се направлява към конструктивни практически дейности.

Гръбнакът и гърба са уязвими, тъй като огромно количество енергия преминава през цялото тяло по гръбначния стълб. Периодът е подходящ за активно физическо натоварване. Препоръчително е да се движите много, да спортувате, да бъдете активни. Болестите в този период за мъжете са незначителни, а при жените могат да доведат до усложнения. Ако възникне болест в 11 лунен ден, това е сигнал, че не обичате достатъчно тялото си.

Да се избягват спорове и скандали. Не е ясно кое действие до какво ще доведе. Дори невинно казана дума може да предизвика пристъпи на гняв. Реакциите са непредсказуеми. Приемайте ставащото като неизбежна част от съдбата без да се противите.

Енергията на този ден предразполага да се прави добро за другите. Проявата на чувства към близки или приятели ще помогне да се оправят влошени отношения. В 11 лунен ден се препоръчва да направите неочаквани изненади на близките си хора и да се погрижите за тях. Денят подхожда за романтика и интимност. Време за разкрепостяване на духа и разпускане, когато падат всички притеснения и задръжки.

Бъдете внимателни с режещите инструменти. Паднали на земята в това време вилица или нож предвещават близка опасност.

12 лунен ден от 17:44ч на 17 октомври до 18:06ч на 18 октомври

Слънчев календар – 1 слънчев ден – В първия ден на новия слънчев месец поверието гласи, че е добре да се хвърлят малки монети на кръстопът, за да ви даде Бог богатство. Или да дадете нещо на първия срещнат просяк. Денят е благоприятен за оптимистите и тези, които водят хората като лидери, водачи. Не бива да се поддавате на униние и депресия.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Continue Reading

Стара Загора

60 са новите случаи на COVID-19 в старозагорска

Published

on

1867 са новите случаи на COVID-19 при направени 11 811 теста. Това става ясно от Единния информационен портал. От данните става ясно, че положителните проби са 15,8%. 85.54% от новите случаи са на неваксинирани хора.

60 032 са активните случаи към 17 октомври. От тях 6035 са в болница, а 512 пациенти се лекуват в реанимация. 262 от новопостъпилите в болница за вчерашния ден, като от тях 90.08% от тях не са ваксинирани.

Починалите за денонощието са 43 души. 90.70% от починалите за деня не са били ваксинирани. 22 231 са жертвите на епидемията у нас вече.

Излекуваните са 556. 457 356 преминалите през инфекцията според данните на информационния портал.

За последното денонощие са поставени 2925 ваксини. 2 626 708 са общо поставените дози до този момент в България от началото на кампанията през декември 2020 г.

557 oт новитe случаи на коронавирус ca установени в София-град, във Вaрнa 192, Пловдив – 182, Бургас 135, Софийска област – 89, Сливен – 86, Перник – 63, Благоевград – 61, Стара Загора – 60.

Зaрaзeни cрeд мeдицинcкия пeрcoнaл от началото на епидемията са 15 068 – oт тях 5 055 мeдицинcки cecтри, 4 231 лeкaри и 2 580 caнитaри.

Continue Reading

Стара Загора

Антон Колев: Да се внимава при отопление с вентилаторни печки

Published

on

142 произшествия е имало за цялата 2020 година, при които са нанесени материални щети при битови пожари, съобщи за Радио Стара Загора началникът на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението главен инспектор Антон Колев. Броят на произшествията са по-малко към днешна дата, но разликата не е голяма. Около 25 са пожарите станали през последния отоплителен сезон. 

Една голяма част от пожарите са точно през есенно -зимния сезон, когато започва нуждата от отопление, каза още инспектор Колев и определи  вентилаторните печки като един от опасните уреди за отопление. “Не трябва да се оставят без надзор, имали сме доста тежки пожери през годината, предизвикани от такива уреди”, каза Антон Колев.

Той предупреди и да се внимава с използването на уреди в домакинството на пропан-бутан. БНР

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com