Connect with us

Стара Загора

Поздравителен адрес от ректора на Тракийския университет по повод Световния ден на здравето и здравния работник

Published

on

УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,
УВАЖАЕМИ ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ,

Днес – 7-ми април, отбелязвате Вашия професионален празник – Световния ден на здравето и здравния работник. В тези тежки пандемични времена искам от мое име и от името на цялата академична общност на Тракийски университет – Стара Загора, да Ви благодаря за неуморния денонощен труд, който полагате. Тези времена показаха на целия свят колко е нужна и важна за човечеството Вашата професия. Вие доказахте, че това не е просто професия, а призвание, кауза за спасяването на хиляди човешки животи.

Поздравявам Ви за професионализма, самоотвержеността към пациентите и затова, че преди да сте лекари, медицински сестри, акушерки, лекарски асистенти, здравни работници, Вие сте Човеци! Запазете човешкото в себе си!

Нека си пожелаем в най-скоро време тази война с COVID-19 да приключи, а победителите да бъдете Вие!

Желая от сърце здраве на Вас, на любимите Ви хора, семействата Ви и на Вашите пациенти. Имайте радост в сърцата си и вяра в себе си!
Бъдете благословени!

Честит професионален празник!

С уважение:
Доц. д-р Добри Ярков
Ректор на Тракийски университет – Стара Загора

Continue Reading

Стара Загора

Венци и цветя обкичиха „Бранителите на Стара Загора“ /Снимки/

Published

on

„31 юли е денят, в който са прочетени тези, които се бориха геройски за защита на нашия любим град. Ще минават години и десетилетия, но в този момент ще се обърне внимание на Стара Загора винаги ще се обърне поглед към историческия хълм „Чадър могила“. Освен това спомня с вълнение подвига, която преди 144 години изпълнява тук, изпълнява защитни защити на Стара Загора. Единствено град повтори подвига на допълнителните. Стара Загора заплати свободата със себе си, тя изгоря. Нейните чада дадоха кръвта са за нова България, за нашата България “. С тези думи започва своето слово по повод на годишнината от тежките боеве в защита на града зам.-кметът Милена Желева. „Никога не може да се заличи споменът за онези мъченици за свобода- избити и отвлечени в робство. Дъщери и синове на Стара Загора- намерени злочести прадеди. Стара Загора е голям олгар на България- град герой, град мъченик, град светец. Днес не трябва да се приема със спомен за миналото, възкресяващ жертва подвиг на падналите тук преди 144 години. Ние винаги се връщаме и ще се връщаме към тези интелигентни данни, към тези паметни събития. Не само поради това, нито дава повод отново да изразим своята дълбочина почивка и поклонение, но и в единение и любов да възродим устрем към свобода и достойно бъдеще. Стара Загора не забравя вашите герои. Поклон пред тях “, каза още Желева. Стара Загора не забравя вашите герои. Поклон пред тях “, каза още Желева. Стара Загора не забравя вашите герои. Поклон пред тях “, каза още Желева.

Венци и цветна обкичиха „Бранителите на Стара Загора“. Гирлянд на славата ще бъде поставен в подножието на 50-метровия монумент, изобразяващ Самарското знаме. В това време вечерта ще се съберат стотици жители и гости в града, където се провежда култура на честванията. Програмата започва с търсителна вечерна проверка. Всички граждани се преклониха пред подвига на знайни и незнайни войни с едноминутно мълчание на колене.

 „Навършват се 144 години от боевете за защита на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. 31 юли 1877 г. е най -тъжен ден в историята на града ни – тогава са избити над 14 хиляди негови чеда – съсечени, драни живи, изгаряни на клади и подложени на гаври. Други 10 хиляди, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция. Градът е разрушен, разграбен и опожарен. Паметни и свещени събития, в които се осъзнават за пореден път колко дълбоки са корени на родна душа, стаила в многовековна история на изнесена обич и истински православен дух, над който в момента няма власт … Поклон пред паметта на родни бащи и майки, братя и сестри, допълнителни и мирни граждани, загинали мъченически, за да ни има нас! “.

Старозагорци имат възможност да се наслаждават на изпълненията на Гайдарски състав „Големите гайди“, при Архиерейско намерение град Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева“, Асеновград с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов , фолклорна формация „Родопска песен“, Асеновград с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова-солист в Държава фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян“ и нейните ученици от „Орфееви звуци“, Смолян и златни старозагорски гласове, певици от Детско “При Народно Читалище„ Родина 1860 “Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова.

Сред официалните гости бяха още зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-областния управител Стоян Стоянов, депутати, общински съветници, представители на държавни и местни институции.

 Отбелязва се на годишнината приключва с красива заря в небето над Стара Загора.

Continue Reading

Стара Загора

Стара Загора чества 144 години от боевете за града – слово на митрополит Киприан

Published

on

+Старозагорски Киприан

Обични в Господа братя и сестри, родолюбиви българи, дошли на това свято място за стaрозагорци,

Навършват се 144 години от боевете за защита на Стара Загора по време на Руско- турската освободителна война. 31 юли 1877 година е най-тъжният ден в историята на града ни – тогава са избити над 14 хиляди негови чеда – съсечени, драни живи, изгаряни на клади и подложени на гаври. Други 10 хиляди, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция. Градът е разрушен, разграбен и опожарен.

Паметни и свещени събития, в които осъзнаваме за пореден път колко дълбоки са корените на родната ни душа, стаила в многовековната си история изстрадана обич и истински православен дух, над който времето няма власт. Поробителят е смятал, че това е краят на многовековния град.

И е грешал, защото не е виждал, че зад проявеното величаво мъченичество на нашите православни деди и майки, се крие силата на светия кръст. Кръстът – символ на претърпените мъки от нашия Спасител Иисус Христос за спасението на човешкия род е пример за любов и саможертва. Нашият град, народът ни, българската земя, познават тази сила, защото вярата и мъченичеството са крилете, с които се издигат над поробители и пепелища.

Предците ни, изкачвайки личната си Голгота, като чеда на този град и Родина, оставят късче от тях на върха на страданието. След този връх или по-скоро над него всички ние, православните християни, знаем какво следва.

Ще продължа да задавам въпросите колко народи преминават през такова горнило от болки и продължават да вървят напред? Колко от тях успяват да се противопоставят на асимилацията по единствения действен и достоен начин – чрез саможертвата и себеотрицанието?

Нашият народ го прави масово и постоянно през делниците и вековете на изпитания. Именно там се раждат родните ни мъченици, а всеки един от тях е лицето на българското достойнство. Достойнство, което не трябва да забравяме. Не от самовлюбеност, не и заради това, че има хора и интереси, които се трудят да забравим факти и периоди от историята си, а заради нас самите, защото ако ние не обичаме България, няма кой да я обича.

Времето няма да покрие със забрава и душите на загиналите войни от Българското опълчение, които за пръв път участват във военни сражения в боевете за Стара Загора. Впечатляващата храброст, с която се бият доказва, че Родината ни заслужава свободата си. Под Самарското знаме, на чиито страни са изобразени спасителният кръст и иконите на Иисус Христос, Майка Богородица и Св.братя Кирил и Методий, те отдават своя живот, за да продължим ние, техните потомци, обичта към Родината, вярата им и съхраняване на делото на Солунските братя, отредено ни от Бога.

Поклон пред паметта на нашите родни бащи и майки, братя и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да ни има нас! Поклон пред паметта на хилядите руски войни, които братски идват да освободят изстрадалата ни Родина и на дело, полагайки живота си, отстояват силата на православната любов! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни!
Майка България да пребъдва с Божията благодат, сега и на веки. АМИН!

Молитва

Господи Иисусе Христе Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрости! Твоята милост е безмерна и човеколюбието – неизмерима глъбина! Ние, Твоите недостойни раби, със страх и трепет падаме пред величието Ти и смирено принасяме на Твоето добросърдечие благодарствена служба за великите Твои благодеяния, които си проявил към жителите на град Стара Загора. Ние Те славословим, възхваляваме Те, възпяваме и величаем като Господ и Владика и падайки пред Тебе, пак ти благодарим и смирено измолваме Твоето безпримерно и неизказано милосърдие. И както сега си удостоил рабите Си да приемеш моленията им и милостивно да ги изпълниш, тъй и занапред нека те, като преуспяват в любовта към Тебе и ближния, и напредват във всички добродетели, да получат Твоите благодеяния, с които се удостояват всички Твои верни люде. Избави църквата Си и този град от всяко злополучие и дай им мир и безметежие, та винаги да принасят благодарствена служба на Тебе, заедно с безначалния Твой Отец и пресветия, благ и животворящ Твой Дух в едно същество прославния Бог – и да ги удостоиш да Ти принасят всякога благодарствена молитва, да Ти казват преблаги слова и да Те възпяват. Слава Тебе, Боже, благодетелю наш, во веки веков! АМИН!

Continue Reading

Стара Загора

Кармичен ден

Published

on

Луната е в знак Телец до 11:47ч на 2 август

Луната ни носи сега спокойствие, чувство за надеждност, устойчивост и стабилност, увеличава самоконтрола. Спомага за завършване на вече започналите дела, но ще попречи на прилагането на нови идеи.

Хората стават по-нежни и милостиви, но също така с по-материална нагласа и по-практични. Избягвайте немотивираните действия и местата, където има много хора. Добре е за срещи с близки и любими хора. Подходящо е да се поглезите с един релаксиращ и отпускащ масаж.

Уязвими са областта на челюстта, гърлото, врата, зъбите, ушите и ендокринната система. Избягвайте студените напитки, както и викането.

Лунен календар – 23 лунен ден от 00:41ч на 1 август до 01:06ч на 2 август

Кармичен ден. Ден за разрушение на старото, коренни реформи, преобразования и промени. Често е наричан ден на квадрата или кръста, защото е напрегнат и опасен. Човек има усещането, че нещата се случват не по неговата воля.

Добре е да се разчистите с дълговете си, да завършвате започнатите дела, да оправяте стари грешки. Противопоказни са всякакви рискове и авантюри. Пазете се от ниски помисли, гневни изблици, не започвайте важни и сериозни дела.

Човек приема допълнителна енергия в този ден, за да може да се подготви за прехода в новата лунна фаза. Необходим е самоконтрол. Не се препоръчва да се намирате на места, където има струпване на много хора. Трудно се контролират емоциите, а в тълпата бързо се зараждат отрицателни емоции.

За бизнеса е сложен период. Както и в останалите сфери, може да постигнете поставените цели, но може да имате и неприятности. Всичко зависи от правилността на действията ви.

Желателна е вегетарианската диета. Подходящи са млечните продукти. Добре е да се въздържате от алкохол и от месна храна. Полезно е еднодневното гладуване и процедурите по изчистване на организма.

Отношенията в семейството може да се окажат твърде напрегнати, тъй като сега е трудно да се съхрани дипломатичност в отношенията. Висок е рискът главата на семейството да превиши правата си и да се опита да реши проблемите чрез психологически натиск. От интимност сега е желателно да се въздържате. Жените да бъдат много внимателни, има вероятност от насилие. Мъжете могат много лесно да се изкушат и да застанат на пътя на съпружеската измяна. Така че, ако не сте уверени в себе си, прекарайте вечерта в къщи.

Неблагоприятно време за покупки.

Подстригването е противопоказно. Може да донесе след това неприятности.

Слънчев календар – 14 слънчев ден – Добре е да се правят материални планове сега, да се погрижите за земните блага. Проявявайте повече любов, доброта и внимание към околния свят, към всичко живо – хора, растения, животни. Обезателно помагайте на нуждаещите се от помощ. Добре е да раздавате подаръци, да подавате милостиня, хляб и да се молите за душите на починалите.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com