Стара Загора

Подкрепям всички инициативи за по-малко жертви на пътя, каза началникът на КАТ по повод шествията за Паоло

Подкрепям всички инициативи, които могат да доведат до промени, намаляващи броят на загиналите по пътищата, каза днес пред журналисти началникът на Пътната полиция комисар Антон Антонов, коментирайки мирните протести след нелепата кончина на 4-годишния Паоло в Стара Загора.

В отговор на въпрос той каза, че не е в правомощията му да говори за промени в законите, свързани с наказанията да причинена смърт при катастрофа. Както е известно, през уикенда в над 20 града в страната се проведоха мирни шествия, на които се издигнаха искания наказанието за убийство на пътя да стане 15 г. затвор, да няма възможност за споразумения, а подсъдимите да имат забрана да напускат страната. При сега действащото законодателство, ако шофьорът, убил Паоло, бъде признат за виновен, той може да получи между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Хората, включили се в шествията от Стара Загора, София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Варна, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Шумен и други градове в страната, искат още причинилите смърт на пътя да остават без шофьорска книжка доживот. Комисар Антонов посочи, че вече има политическо решение за промяна на Закона за движение по пътищата.

На въпрос на “Дневник” дали КАТ издават предписания за обезопасяване на зоните около училища, пешеходни зони, детски градини, детски площадки, автобусни спирки и т.н., което е друго искане на мирните шествия, той поясни, че за миналата година има 2400 такива препоръки.

Началникът на пътната полиция отбеляза, че обикновено препоръките, свързани с освежаване на маркировката и поставяне на знаци се изпълняват, но тези, за които трябва много средства (преправяне на кръстовища, изграждане на нови пътни отсечки и т.н.) не се взимат предвид. Комисар Антонов съобщи, че началниците на КАТ по места имат ангажимент да санкционират стопаните на пътя за неизпълнени препоръки.

Според него повечето тежки инциденти, при които загиват пешеходци, стават заради груби нарушения на правилата за движение по пътищата. “Шофьорите не спазват маркировката, не спазват знаците, превишават скоростта, чувстват се безнаказани. Младите шофьори, дори да излязат добре обучени, започват и те да подражават”, така комисар Антон Антонов описа ситуацията.
в.Дневник

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com