Стара Загора

Плевнелиев и Борисов откриха новата магистрала край Оризово

След 35 години магистрала „Марица” вече е факт. Лентата на най-новата магистрала прерязаха президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов. Така за движение е открит ЛОТ 1 – Оризово – Димитровград, а разстоянието до Истанбул може да бъде изминато за час и половина – два. С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП „Капитан Андреево” на българо-турската граница. Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП “Транспорт” 2007-2013 г. „Марица”. Стойността на договора е за близо 160 млн. лв. На откриването присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски и председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.
Премиерът Бойко Борисов благодари на всички партии и депутати, че пазят стабилността в държавата, защото само преди година и половина всички еврофондове са били спрени. „Това правим ние, който иска да си политиканства. Нашите резултати са видими”, каза Борисов.
Регионалният министър Лиляна Павлова посочи, че след завършването на цялата АМ „Марица“, от София до границата с Турция вече ще се стига за малко над 2 часа. Тя обърна внимание, че целият транзитен трафик от Близкия Изток и от Турция, вече ще преминава много по-лесно, бързо и безаварийно, като ще се облекчи и придвижването между малките населени места, които досега бяха засегнати от тежкия трафик.
Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че с откриването на ЛОТ 1 на АМ „Марица“ България вече има трета напълно завършена автомагистрала с европейски средства, след АМ „Тракия“ и АМ „Люлин“.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com