Сватби

Плевнелиев: В сферата на иновациите няма място за застой

Бъдещето вече не минава през тръбите за газ, бъдещето е в иновациите, в таланта на една нация, в стратегическото мислене. Ако няма стратегическо мислене, ще имаме лоши резултати. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на Националния иновационен форум „Развитие на иновационната среда за устойчив икономически растеж в България”.

Бил Гейтс казва „Модерният начин на живот не е създаден от политиците”. С този цитат започна речта си държавният глава.

„Иновацията е истински мотор на развитието и сме само в началото на този процес, в сферата на иновациите няма място за застой. Никой не те чака, светът се движи на много бърза скорост. Динамиката е огромна и изисква обществото, фирмите и институциите да мислят непрестанно за разкриване на иновационния потенциал на всяка държава”, посочи президентът. Той коментира, че иновационната среда в страната се нуждае от подкрепа, за да може да даде своите плодове.

Според Плевнелиев, обаче постигнатото до момента не е малко, като IT и аутсорсинг секторът са се превърнали в едни от най-бързо развиващите се сектори в последните години. „Днес сме решени да успеем, трябва да си вярваме, че сме фактори. Трябва да си повярваме, че сме регионалният център в Югоизточна Европа и сила в сферата на информационните и комуникационни технологии, защото сме такива. Надявам се, че имаме сериозни амбиции, само това ще доведе до резултати”, подчерта Росен Плевнелиев. Той даде за пример това, че България разработва по размер най-големия иновационен и технологичен парк в Европа-София Тех парк, който предстои да бъде посетен догодина от повече от 15 президенти, както и от премиери и еврокомисари.

Според държавния глава страната ни се утвърждава като център на регионалното предприемачество, но това има корени в миналото, когато са били сформирани силни математически и информационни школи. По думите на Плевнелиев българският IT сектор осигурява 10% от експорта, работните места в IT сектора преди 10 години са били 5 000, а сега са 17 000. IT е стратегически сектор в България. Това е и секторът с най-високата добавена стойност. Очакваме оборотът и заетите в сектора да се удвоят до 2020 г., каза Плевнелиев.

Той заяви, че през 2015 г. в аутсорсинг индустрията работят 35 000 българи, а годишният оборот е 1 млрд. евро. „След като сме регионален център и хъб, нека бъдем регионална сила, то нека и държавата създаде предпоставки за реформа в образованието, която е изключително належаща. Най-важно е образованието, след него идват ефективните институции”, отбеляза държавният глава. Той коментира, че е много важно да се случи електронното правителство, което ще подобри бизнес средата, според Плевнелиев.

Корупцията ще бъде изкоренена, когато не зависи от един бюрократ да ви обещава нещо на четири очи. Трябва да имаме приоритети и фокус върху качеството, добави президентът. Държавният глава награди победителите от Националния конкурс за иновативно предприятие на годината. От своя страна Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България заяви, че въпросите за иновациите и икономическото развитие са от първостепенна важност за ЕС.

Той посочи, че подпомагането на иновациите, малките и средни предприятия и научноизследователската дейност са сред основните приоритети на съюза. Според Златев в България висок потенциал има IT секторът, за да се промени трайно обликът на икономиката.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com