Пещерняци екстремно изкачиха сградата на областната администрация в Стара Загора (СНИМКИ)

В традиционното състезание по скоростно изкачване с техника на единичното въже на фасадата на сградата на областната администрация в Стара Загора се включиха 11 пещерняци – 8 мъже и 3 жени, от спелео клубове от страната. Спелеолози искат да се създаде специален закон за опазването на пещерите.

68-годишният казанлъчанин Пенчо Пенчев беше най-възрастният участник и по-малко от 2 секунди не му достигнаха да влезе в призовата тройка при мъжете.  24-годишният му съгражданин Юсеин Хайрула пък беше най-младият катерач.   

Купата на областния управител при жените спечели Елена Иванова от Русе, която изкачи 50-те метра до върха на сградата за 2 минути и 49 секунди. При мъжете купата грабна Кемал Рамадан от Казанлък с време от 3 минути и 2 секунди.    Победителите в 27-ата надпревара бяха наградени от заместник областния управител Петя Чакърова. Състезанието се организира от Спелео клуб „Саламандър“ с подкрепата на Туристическо дружество „Сърнена гора“ и Областна администрация Стара Загора. 

Екстремно изкачване на сградата на областната администрация в Стара Загора  се провежда ежегодно от 1992 година и събира спелеолози и алпинисти от цялата страна. Техниката на единичното въже е единствената, която позволява да се преодоляват вертикалните участъци в пещерите и големите алпийски стени и върхове. Атрактивната надпревара цели да се популяризира дейността на туристическото дружество и спелео клуба, което се доказва и от високия зрителски интерес всяка година. 

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com