Петима са пациентите в COVID-сектора на клиниката в Стара Загора

Четирима от общо петимата пациенти в COVID-19 сектора на инфекциозна клиника в Стара Загора са дали отрицателен резултат при първите контролни PCR-тестове, съобщи директорът на УМБАЛ „Професор д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. Взети са им втори проби и ако те потвърдят първите, пациентите ще бъдат изписани утре, 9 май, уточни той.

В клиниката за лечение остава последната диагностицирана с коронавирус 64-годишна пациентка. Състоянието й е задоволително, но все още има характерните за инфекцията симптоми. Клиниката по пулмология, чиято пациентка бе тя в момента на установяване на заразата, остава под карантина. Първите резултати на всички настанени там, както и на медицинския персонал, са отрицателни за коронавирус. Новите пациенти с пулмологични проблеми се пренасочват в клиниката по ендокринология.  

В тежко състояние на апаратна вентилация са двамата пациенти, настанени в сектора за болни от коронавирус в Клиниката по реанимация и интензивно лечение, допълни проф. Йовчев.  

От началото на пандемията в Старозагорска област са диагностицирани с клинична симптоматика и носителство на заразата общо 39 лица, от които през болнично лечение са преминали 33. Останалите са били на наблюдение в домашни условия.

Лечението на всички е извършено съгласно утвърдените протоколи с хинин и антибиотици.

Над 3000 са изследванията на проби в лабораторията на болницата от пациенти от няколко области в Централна и Източна България.

1100 са направените бързи тестове в болницата на рисков контингент, служители, пациенти, свещеници, полицаи и др. От тях положителен резултат за наличие на IgG R и IgMса дали не повече от 30. Последвал е задължителен PCR на всички тях и нито една от пробите не е била положителна.  БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com