Стара Загора

Пета номинация за Годишните награди „Добрият Самарянин“ 2017 г., в пощата на доброто

За първи път в историята на Конкурса „Добрият Самарянин“‘2017 г., един човек изпраща две номинации. Г-жа Костова ни разказа за…

 

Дида, Галина и Ева, които дариха своите коси

Добротворците: Дида Димитрова Дамянова – десетокласничка, Галина Бинева Колева и Ева Пламенова Ролева – майки на третокласници, старозагорки.

Добротворството: Дида е десетокласничка и учи в СУ “Максим Горки”, гр. Стара Загора. Галина и Ева са майки на третокласници от XI ОУ “Николай Лилиев”. Какво ги обединява? И трите специално “отглеждат” своите коси, които през м. юни, 2017 г., даряват в подкрепа на онкоболни жени.

Включват се в инициативата, защото искат да помогнат с нещо, което имат, но което е важно за някой друг, попаднал в трудна ситуация при срещата си с болест. Казват, че знаят, че не всеки, който се нуждае от перука, може да си я позволи. Когато човек е в труден период и се бори с коварна болест има нужда от подкрепа и жест, който да му вдъхне надежда. Затова и трите в продължение на месеци се грижат по специален начин за своите коси, за да могат те да покрият всички изисквания и условия за дарение. Така тяхното желание е да насърчат и окажат подкрепа на онкоболна жена или дете.

Хора, които са преминали през такъв труден период в живота си споделят от своя опит, че именно загубата на коса е много силно травмираща за болните от рак. Някои се притесняват дори повече от факта, че са без коса, отколкото от самата болест! Но загубата на косата е решим проблем! Стъпка в подкрепа на тази кауза направиха и трите млади жени от Стара Загора.

Номинацията получихме от Димитринка Костова.

 

 ***

„Добрият Самарянин“ представляват годишни награди, учредени от Сдружение „Самаряни“, за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

Годишните награди „Добрият Самарянин“ са част от кампанията „Имам приятел – добър самарянин“. Тя е спонтанен и доброволен обществен проект на Сдружение „Самаряни“, която има за цел да популяризира и утвърди историческата, обществено-културната и духовна роля на дружествата, работили на територията на регион Стара Загора – „Добрий Самарянинъ“ (03 март, 1899 г.), „Самарянка“ (09 декември, 1910 г.) и „Самарянин“ (15 декември, 1911 г.) сред широката общественост в регион Стара Загора, както и да спомогне за повишаване на социалната отговорност и ангажираност на широк кръг от граждани.

Церемония по връчване на Годишните награди „Добрият Самарянин“ и тази година ще се проведе в Държавна опера-Стара Загора на 11 декември, от 19:00 часа. Партньори на Церемонията тази година са: Община Стара Загора, Община Казанлък, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Областна дирекция на Български червен кръст – Стара Загора, КонтурГлобал “ТЕЦ Марица Изток 3”, Сдружение “Моята еОбщина”, Книжарница “Приятели”, Дарик радио, Телевизия Стара Загора и Български пощи.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com