Сватби

Пенсиите скачат с 2,5% от 1-ви юли догодина

С 30 лева ще се увеличи минималният осигурителен праг за земеделските стопани. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които обсъждат на второ четене финансовата рамка за следващата година. От догодина те ще плащат 330 лева минимално за дейността си. Обезщетението за безработица и за втората година от майчинството обаче остава на тазгодишните си нива. Бюджетната комисия потвърди, че пенсиите ще се увеличат с 2,5 на сто от 1-ви юли догодина.

След бюджета на ДОО ресорната комисия ще гласува парите за Здравната каса и Държавният бюджет за следващата година, през който се променя и тазгодишната финансова рамка.

Със Закона за бюджета за догодина се прави и актуализация на тазгодишната финансова рамка, която се налага най-вече заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната. Необходими са и повече пари за финансирането на европроектите.

Между двете четения на законопроекта на Държавния бюджет трябваше да бъдат оттеглени и спорните текстове за отнемане на социалните придобивки на служителите в силовите ведомства. След като получиха това обещание, полицаите престанаха с протестите си, а вече няколко седмици съществува работна група по промените. Резултатите от работата й обаче все още не са ясни.

На първо четене пакетът от бюджетни закони мина неочаквано бързо в парламента във вторник. Тази седмица – след гласуването им в ресорната бюджетна комисия, законите ще бъдат разгледани на извънредно заседание на парламента. Необходимостта от бързото им гласуване в пленарната зала идва от актуализацията, тъй като по-големите разходи трябва да бъдат одобрени от парламента, за да бъдат направени до края на годината.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com