От имунната ни система зависи изходът от „срещата“ ни с КОВИД-19

Културата на българите да полагат превантивна грижа за здравето си е сред причините за бавното развитие на епидемията у нас, смята имунологът доц. Емил Славов

Добрата грижа на българина към имунната му система е сред причините за сравнително бавното развитие на епидемията от коронавирус у нас, смята имунологът от Стара Загора доц. Емил Славов.

Според наблюденията на заместник-ректора на Тракийския университет големи групи от хора в страната вече имат културата да приемат хранителни добавки и витамини. „Българинът води начин на живот, насочен към опазването на имунната му система, към нейното модулирана и към опити тя да се поддържа  в оптимално състояние“, посочва той и даде пример с приема на витамин D. „Преди четири-пет години, когато започнахме за първи път в Стара Загора да го изследваме, ситуацията беше много, много по-лоша от това, което установяваме при изследванията в момента. Хората са приели необходимостта от прием на витамин D, който пряко подобрява функцията на имунната система“, посочи доц. Славов, но уточни, че има още доста какво да се желае и хората не бива да се отпускат с мисълта, че са постигнали максимума от усилията при грижата за себе си. „Имунната система непрекъснато променя своята функция и активност и трябва да се опитваме винаги да я поддържаме в едни нормални нива”, съветва той.

Три групи хора, които реагират по различен начин при срещата си с коронавируса, е дефинирала вече световната наука. „Едните преболедуват безсимптомно, другите – леко, третите тежко и някои от тях дори с фатален край. Причината за това е състоянието на имунната система на всеки един отделен човек и най-вече в момента, в който се среща с вируса“, отбелязва доцентът.

По думите му е възможно да накараме имунната ни система да действа по-добре, което обаче не е толкова лесно за съжаление. „На първо място трябва да направим така, че да намалим до минимум среса, да бъдем отпочинали и да се храним пълноценно. Сега е времето, в което трябва да прекратим всички диети“, категоричен е доц. Емил Славов.  

Радио Стара Загора

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com